preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec

 

Daj šapi glas

Facebook stranica projekta Daj šapi glas!: https://www.facebook.com/dajsapiglas/

Daj šapi glas! je projekt brige za napuštene životinje, tj. senzibilizacije učenika i lokalne zajednice za brigu prema napuštenim životinjama, kao i izmjena stavova i ponašanja prema vlastitim kućnim ljubimcima kako bi se broj napuštenih životinja smanjio te kroz volonterski i humanitarni angažman učenika i njihovih bližnjih olakšao rad udruga koje se bave napuštenim životinjama.

Dobrobiti ovog projekta su višestruke: potiče se osobni i socijalni razvoj učenika aktivnim uključivanjem u aktivnosti poboljšanja kvalitete života civilnoga društva kroz brigu za napuštene životinje i pomoć udrugama koje brinu o tim životinjama, učenici se aktivno uključuju u rješavanje društvenih problema dobrovoljno sudjelujući u društveno korisnom radu utječući na odnos bliskih osoba, a time i lokalne zajednice prema životinjama, potiče se razvoj poduzetničkih i komunikacijskih vještina, učenici razvijaju financijsku, informacijsku i digitalnu pismenost, kreativnost i sposobnost rješavanja problema, udruge se lakše nose s teretom brige za napuštene životinje, lokalna zajednica ima manje troškove zbrinjavanja napuštenih životinja.

Provoditelji aktivnosti su voditeljica projekta na nacionalnoj razini, koordinatorice projekta za područje pojedinih županija, školske voditeljice projekta, školski suradnici na projektu (razrednici), volonterski klubovi, čuvari projekta (učenici predstavnici razreda i volonterskih klubova) i učenici pojedinih razreda uz suradnju s udrugama koje brinu o napuštenim i izgubljenim životinjama na području na kojem se nalazi škola uključena u projekt. Hrvatska mreža školskih knjižničara zadužena je za potporu projektu prilikom javljanja na natječaje, a OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog osigurava podršku projektu kroz izradu potrebne dokumentacije prema odgojno obrazovnim načelima. Za sudjelovanje učenika u projektu traži se suglasnost roditelja.

Skupine aktivnosti koje učenici izvode tijekom provedbe projekta čine istraživanje problema napuštenih i nezbrinutih životinja i udruga koje se brinu o njima, provođenje humanitarnih aktivnosti za pomoć tim udrugama, utjecanje na bližu okolinu i lokalnu zajednicu promoviranjem brige za životinje. Na početku provedbe postoji i skupina aktivnosti vezanih uz izradu vizualnog identiteta projekta koja se ostvaruje kroz natječaj za učenike škola uključenih u projekt.

Učenici se upoznaju s problemom napuštenih životinja kroz edukaciju koju provode udruge i veterinari koji su uključeni u projekt u određenoj školi i samoedukaciju (provođenje istraživanja na temelju velikih pitanja uz pomoć školskih knjižničara, uporabom literature u knjižnici i online informacija) čime razvijaju informacijske vještine.

Udruge uključene u projekt koje brinu o životinjama osim edukacije učenika rade i popise svega što im je potrebno (hrane, lijekova, igrački, transportera i sl.) koje škole dobivaju zajedno s ostalim dokumentima potrebnim za provedbu projekta. Veterinari iz lokalne veterinarske stanice ili ambulante educiraju učenike sa svog aspekta djelovanja.

Razredi odaberu humanitarne aktivnosti koje žele provoditi s popisa aktivnosti ili smišljaju svoje. Učenici provode aktivnosti koje im omogućuju prikupljanje financija (izrada i prodaja predmeta preko Učeničke zadruge, npr.) i potrepština za udruge koje brinu o napuštenim životinjama, samostalno i uz pomoć razrednika i voditelja projekta za pojedinu školu. Pojedini učenici prate odvoženje i preuzimanje potrepština.

Od informacija prikupljenih kroz edukaciju i istraživanje problema o napuštenim životinjama i udrugama rade se promidžbeni letci, plakati, prezentacije koji se dijele na kulturnim i javnim događanjima u lokalnoj zajednici, pokazuju roditeljima i bliskim osobama. Briga o napuštenim životinjama zagovara se i usmeno u spomenutim prilikama te u medijima. Učenici lobiraju za udomljenje životinja iz udruga, uključivanje odraslih u volontiranje, traže donatore i sponzore udrugama. Pišu i objave za medije o događanjima vezanim uz projekt, niži razredi, ovisno o sposobnosti za dječje časopise uz pomoć učiteljice, viši, također ovisno o sposobnosti, za web stranicu projekta ili škole te za medije za odrasle.

Jedna od prvih aktivnosti je kreiranje vizualnog identiteta projekta (poput loga, plakata, letka projekta, maskote, slogana, jinglea, banera) na način da se učenici uključeni u školski projekt natječu u osmišljavanju tog identiteta. Povjerenstvo medijskih stručnjaka odabire najbolji identitet, a škola dobiva nagradu od sponzora koju može iskoristiti u sklopu projekta, kao i digitalni potpis na vizualni identitet.

Paralelno s kreiranjem vizualnog identiteta, osobe koje na razini škole vode projekt planiraju akcije, prema predloženoj dokumentaciji koja će im biti poslana ili kroz vlastitu kreativnost.

Udruge za zaštitu životinja dodjeljuju svakom razredu jednog psa i mačku o kojima će učenici brinuti sljedećih godinu dana. To znači i da najmanje dvije udruge, jedna za pse i jedna za mačke trebaju surađivati s jednom školom. Životinje zapravo ostaju kod članica udruge, no učenici na taj način znaju za koju konkretnu životinju brinu, osim što olakšavaju rad udruzi. Također, mogu općenito pomagati udrugama na temelju popisa potreba pojedine od njih.

U slučaju da se neka životinja zbrine ili slijedom okolnosti ugine, razred dobiva novu životinju za brigu. Vodi se računa da djeca na njima primjeren način nauče prihvaćati mogućnost oproštaja od neke životinje. Bira se najbolji humanitarni razred ili volonterski klub. U mjeri u kojoj je moguće djeca se upoznaju sa životinjama o kojima brinu (npr. radi se posjet od par učenika koji kasnije predstavljaju susret sa životinjom prijateljima iz razreda ili udruga šalje sliku/video životinje). 

Udruge s kojima škole surađuju djeluju na području županije iz koje dolazi pojedina škola. Ako na području županije ne postoji takva udruga, može se pronaći na području susjedne županije i ostvariti kontakt s njom. Uvjet da udruga može ući u projekt je da je „NO KILL“ udruga, tj. da se u njoj ne uspavljuju životinje. Stoga se udruge i azili za životinje provjeravaju prije nego se ide u dogovaranje suradnje s njom.

O početku projekta, pojedinim dobrotvornim akcijama, završetku projekta obavještavaju se lokalni i nacionalni mediji, stavljaju se objave na mrežne stranice projekta i škola. Može se proglasiti najhumanitarac i najbolji razred. Predviđeno trajanje projekta je godina dana, a u slučaju da se pokaže uspješnim, ponavljat će se u godišnjem ciklusu i ovisno o potrebi.

Na područjima županija koordinatorica dogovara suradnju s udrugama za napuštene životinje te se školski voditelji projekta s njome dogovaraju o provedbi i oko konkretnijih detalja. To ne znači da neka škola ne može dogovoriti druge udruge, ako ih više djeluje na županijskom području, ali treba obavijestiti koordinatoricu o tome, vodeći računa o ranije spomenutom „no kill“ uvjetu, tj. da je riječ o azilu bez ubijanja životinja.

Brošura Daj šapi glas!

Udruge koje podupiremo

Udruga Sklonište dobrote, Čakovec

web: http://sklonistedobrote.hr/

facebook: https://www.facebook.com/Udruga-Skloni%C5%A1te-dobrote-490627307635278/

Udruga Spas Varaždin

web: http://spas.hr/

facebook: https://www.facebook.com/udrugaspas/

Zainteresirani za uključivanje u projekt neka se jave na kontakt podatke knjižnice. 

Priloženi dokumenti:
Brosura Daj sapi glas.pdf


JELOVNIK

Naši radovi

PROJEKT„Užina za sve “
STEM ČASOPIS

ŠETNJA ŠKOLOM

KUKULJICA

UPISI U SREDNJU ŠKOLU

Poštovani roditelji i učenici u priloženim dokumentima možete pronaći  informacije i poveznice potrebne za upis u srednju školu.

 

Link na brošuru odaberi svoju školu, klikom na sliku brošure. Brošuru je moguće i preuzeti u priloženim dokumentima.

 

KALKULATOR PRIVATNOSTI

KALKULATOR PRIVATNOSTI

NA INTERNETU

Anketa

e-Sigurnost

Red Button

SIGURNIJE NA INTERNETU

CENTAR ZA SIGURNIJI INTERNET

KONTAKT

os-ivanec@os-iksakcinskog-ivanec.skole.hr

Ulica akademika Ladislava Šabana 17,

42240 Ivanec

tel: 042 781 330,

fax: 042 781 330

KORISNI LINKOVI
MONOGRAFIJA

 

Zainteresirani za školsku monografiju mogu se obratiti u tajništvo škole.

Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Pretraživanje portala


Napredno pretraživanje
Traži
CMS za škole logo
Osnovna škola Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec / Ulica akademika L. Šabana 17, HR-42240 Ivanec / os-iksakcinskog-ivanec.skole.hr / ravnatelj@os-iksakcinskog-ivanec.skole.hr
preskoči na navigaciju