preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec

 

 

Tulum s(l)ova - projekt promicanja čitanja iz užitka

Tulum s(l)ova je projekt koji se iznjedrio u našoj školi. Njegovo porijeklo je u Noćnom čitateljskom susretu održanom 30. 10./1. 11. 2009. koji je izazvao oduševljenje u školsko knjižničarskoj struci. Taj je susret održan zahvaljujući angažmanu školske knjižničarke Draženke Stančić i suradnica – Martine Gregur, učiteljice likovne kulture i Jasenke Habek, učiteljice njemačkog jezika.

Na nagovor kolega iz struke knjižničarka Draženka Stančić razradila je ideju do razine projekta u kojem bi mogle sudjelovati i ostale školske knjižnice. Naravno tim za provedbu projekta na našoj školi pojačan je uz tri navedene djelatnice i s pedagoginjom Vesnom Vitez i defektologinjom – socijalnom pedagoginjom Ivom Kelemen. Potporu projektu pružile su i dvije školsko knjižničarske udruge – Hrvatska mreža školskih knjižničara i Hrvatska udruga školskih knjižničara.

Projekt je predstavljen na 22. Proljetnoj školi školskih knjižničara u Osijeku 2011. te uz pomoć voditelja Županijskih stručnih vijeća diljem Republike Hrvatske. Tako je u startu interes pokazalo 26 školskih knjižnica, no projekt je 30. 10. 2011. započelo 19 školskih knjižnica. Nakon izvješća o stanju projekta na 23. Proljetnoj školi školskih knjižničara u Dubrovniku, „Tulumašima“ su se pridružile još tri knjižnice.

Svim školskim knjižnicama poslani su materijali koji su im omogućili da projekt provedu bez napora. Na popisu poslanih dokumenata su: detaljan Hodogram aktivnosti projekta koji je ostavljao prostora za senzibilitet učenika i timova za provedbu projekta u pojedinim školskim knjižnicama, Upute za donošenje pravila ponašanja na čitateljskom susretu, Letak za roditelje s povratnom Izjavom roditelja kojom dopuštaju djetetu boravak u školskoj knjižnici te dokumentiranje fotografiranjem i snimanjem i daju kontakt podatke za slučaj nužde, Primjer asocijacija za igru asocijacija, listić Evaluacija aktivnosti noćnog čitateljskog susreta, Obavijest za slanje lokalnim medijima, Roditeljsku suglasnost za  sudjelovanje djece u sljedećoj fazi projekta, izlasku na čitanje u lokalnu zajednicu, logo projekta  te plakat i straničnik.  Slijedi još slanje Evaluacijskog listića cijelog projekta i Pravilnika o prosudbi najuspješnije školske knjižnice, kriterijima za prosudbu i dodjeli nagrade.

Osnovni cilj projekta Tulum s(l)ova je jačanje pozitivnog stava prema čitanju iz užitka u učenika. Trajanje mu je osmišljeno kao godišnji ciklus koji je počeo Noćnim čitateljskim susretom u školskoj knjižnici zadnji vikend u listopadu tekuće školske godine. Za susreta se mogu odvijati različite aktivnosti, a obavezno je ceremonijalno čitanje iz užitka te preporučeno druženje s drugim školskim knjižnicama preko Skypea i noćenje u vrećama za spavanje, budući da sve knjižnice nemaju uvjete za to. U sljedećih 11 mjeseci učenici odlaze na Čitanje u lokalnoj zajednici (ustanove, udruge, poduzeća i javna mjesta). Akcije se dokumentiraju i posljednji mjesec projekta odlučuje se koja je školska knjižnica bila najuspješnija.

Otkako je projekt započeo, medijski je iznimno popraćen zahvaljujući školskim knjižničarima koji revno obavještavaju medije i svoju zajednicu (na državnoj i lokalnoj razini) o aktivnostima u sklopu projekta i samostalno objavljuju informacije na stranicama svojih škola, knjižnica, facebook stranici grupe Tulum s(l)ova. U studenome ove godine projekt će biti prezentiran na međunarodnoj konferenciji  The Shifting Sands of School Librarianship u organizaciji International Association of School Librarianship (IASL) u Dohi, Katar. Nadamo se da će se tako proširiti u cijeli svijet i da ćemo se preko Skypea moći družiti sa školskim knjižnicama ne samo iz Hrvatske!

Najažurnije objave o Tulumu s(l)ova možete pratiti na Facebook stranici školske knjižnice:

https://www.facebook.com/XNICA8

i u Facebook grupi Tulum s(l)ova: https://www.facebook.com/groups/tulumslova/

 

 

Zahvaljujemo na potpori:

Ivani Vladilo i UO HMŠK-a

Vanji Jurilj i UO HUŠK-a

Biserki Šušnjić, višoj savjetnici u AZOO

dr. sc. Mihaela Banek Zorica, docentici na Odsjeku za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu

Svim voditeljima Županijskih stručnih vijeća školskih knjižničara

Svim ravnateljima škola čije su knjižnice uključene u projekt

Svim subjektima iz lokalnih zajednica koji su se odlučili podržati naš projekt

 

Vaš tim za provedbu projekta Tulum s(l)ova:

Draženka Stančić

Martina Gregur

Jasenka Habek

Vesna Vitez

Iva Kelemen

 


JELOVNIK

Naši radovi

PROJEKT„Užina za sve “
STEM ČASOPIS

ŠETNJA ŠKOLOM

KUKULJICA

UPISI U SREDNJU ŠKOLU

Poštovani roditelji i učenici u priloženim dokumentima možete pronaći  informacije i poveznice potrebne za upis u srednju školu.

 

Link na brošuru odaberi svoju školu, klikom na sliku brošure. Brošuru je moguće i preuzeti u priloženim dokumentima.

 

KALKULATOR PRIVATNOSTI

KALKULATOR PRIVATNOSTI

NA INTERNETU

Anketa

e-Sigurnost

Red Button

SIGURNIJE NA INTERNETU

CENTAR ZA SIGURNIJI INTERNET

KONTAKT

os-ivanec@os-iksakcinskog-ivanec.skole.hr

Ulica akademika Ladislava Šabana 17,

42240 Ivanec

tel: 042 781 330,

fax: 042 781 330

KORISNI LINKOVI
MONOGRAFIJA

 

Zainteresirani za školsku monografiju mogu se obratiti u tajništvo škole.

Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Pretraživanje portala


Napredno pretraživanje
Traži
CMS za škole logo
Osnovna škola Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec / Ulica akademika L. Šabana 17, HR-42240 Ivanec / os-iksakcinskog-ivanec.skole.hr / ravnatelj@os-iksakcinskog-ivanec.skole.hr
preskoči na navigaciju