preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec

 > Naslovnica  > Predmeti  > Informatika  > e-radovi
 


Coggle suradničke umne mape


Coggle je online alat za kreiranje i dijeljenje umnih mapa. On radi na mreži u pregledniku, nije potrebno ništa preuzimati ni instalirati. Upotrijebili smo ga pri provedbi povijesnog mini projekta o Ivanu Kukuljeviću Sakcinskome po kojem naša škola nosi ime. Učenicima 7. razreda predstavljeno je osnovno grananje podataka o Ivanu Kukuljeviću Sakcinskome, a oni su dalje u pripremljenim povijesnim izvorima pretraživali dokaze za grananje i dopunili umnu mapu. Projekt dalje nastavljamo radom Povijesne grupe koju vodi Sonja Poljak.


Korelacija učiteljica razredne nastave i školske knjižničarke

Primjer: Korelacija sata lektire Telegrafske basne Gustava Krkleca i teme Knjižnično informacijskog obrazovanja Put od autora do čitatelja u 3. razredu OŠ

Nastavna jedinica provodi se kroz sat lektire i sat likovne kulture. Nakon što obrade lektiru prema uobičajenom planu učenici dolaze u školsku knjižnicu gdje na primjeru originalne lektirne knjige kroz grupni rad utvrđuju pojmove knjiga, autor, ilustrator, prevoditelj, prepoznaju dijelove knjige (naslovna stranica, sadržaj, bilješka o piscu, izdanje, nakladnik) i pronalaze podatke u knjizi. U stvaralačkom dijelu nastavne jedinice koristeći prazne listove papira, listove s fotokopiranim odabranim basnama i list s napisanom bilješkom o piscu, učenici kreiraju knjigu. Oslikavaju korice knjige, pišu naslovnu stranicu,  ilustriraju i ostrančavaju listove s basnama, pišu sadržaj knjige, uvezuju knjigu konopcem i prezentiraju svoju knjigu drugim grupama iz razreda. Djeca koja su brže gotova s dijelom zadatka mogu raditi druge ilustracije, a dovršene se također dodaju u knjigu.

Radi usporedbe s digitalnom knjigom, knjigu je moguće razvezati, skenirati i objaviti uporabom nekog od flip alata.  


 

 

Dječji časopisi - izrada razrednih e-časopisa

 

Učenici drugih razreda su u sklopu korelacije nastave hrvatskog jezika i knjižnično informacijskog programa učili o dječjim časopisima.  U stvaralačkom dijelu procesa učenja i poučavanja, oni su osmislili naziv razrednog e-časopisa, skenirali svoje radove i ubacili ih u powerpoint. Učenici osmih razreda na satu informatike pripremili su časopise za objavu u alatu flipsnack.


Tulum s(l)ova u Caritasovom domu za starije i nemoćne osobe u Ivancu: Običaji vezani uz mlade ljude nekad i danas

Jedan od čitateljskih susreta u lokalnoj zajednici imao je dodatni zadatak - kroz druženje učenika i štićenika doma približiti nekadašnje običaje vezane uz mlade ljude novim naraštajima. Učenici su štićenicima čitali naglas odabrane ulomaka iz knjige Tragom narodne baštine ivanečkog kraja, Ivanke Kunić, vezane uz spomenutu temu te ih nakon toga potaknuli na razgovor. Tom su prilikom potvrđeni zapisi iz knjige te upotpunjeni osobnim izjašnjavanjem nazočnih starijih ljudi. Susret je zabilježen kroz fotografije i video zapise. Dodatno su učenici zabilježili susret alatom slidesnack.

 


Projekt Rekoh, ne porekoh bio je sastavni dio kulturne djelatnosti naše škole. Sastojao se od radionice pisanja bajki, natjecanja u pripovijedanju tih bajki, njihovog ilustriranja i radionice izrade online knjiga.

Projekt su provele Draženka Stančić i Renata Papec uz pomoć pedagoginje Vesne Vitez, učiteljica Ivančice Krtanjek, Zdravke Friščić, Marije Videc, Jelene Ficko-Kruhoberec i Irene Pejnović. Nakon što su učenici 5. – 8. razreda napisali 21 bajku, predstavili su ih na natjecanju u pripovijedanju koje je održano u našoj školi 14. ožujka, povodom Dana Sreće i Dana pripovijedanja.

Na radionici izrade online knjiga povodom Dana hrvatske knjige sudjelovali su učenici koji su postigli najbolje rezultate na natjecanju u pisanju bajki i pripovijedanju. Svoje priče pretočili su u prava online umjetnička djela.

Osim priča većina učenika je i sama ilustrirala svoje knjige u čemu su pokazali zavidne vještine korištenja suvremene tehnologije. Ilustracije su potom digitalizirali, i tako su nastala njihove prve online knjige. Sve se doima kao u pravoj knjižnici, knjige posložene na police, mogu se uzeti i pročitati. Kako sve izgleda, najbolje da pogledate sami ovdje.

Dovoljan je samo jedan klik na željenu knjigu.

 

 

 

 

 

 

 


JELOVNIK

Naši radovi

PROJEKT„Užina za sve “
STEM ČASOPIS

ŠETNJA ŠKOLOM

KUKULJICA

UPISI U SREDNJU ŠKOLU

Poštovani roditelji i učenici u priloženim dokumentima možete pronaći  informacije i poveznice potrebne za upis u srednju školu.

 

Link na brošuru odaberi svoju školu, klikom na sliku brošure. Brošuru je moguće i preuzeti u priloženim dokumentima.

 

KALKULATOR PRIVATNOSTI

KALKULATOR PRIVATNOSTI

NA INTERNETU

Anketa

e-Sigurnost

Red Button

SIGURNIJE NA INTERNETU

CENTAR ZA SIGURNIJI INTERNET

KONTAKT

os-ivanec@os-iksakcinskog-ivanec.skole.hr

Ulica akademika Ladislava Šabana 17,

42240 Ivanec

tel: 042 781 330,

fax: 042 781 330

KORISNI LINKOVI
MONOGRAFIJA

 

Zainteresirani za školsku monografiju mogu se obratiti u tajništvo škole.

Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Pretraživanje portala


Napredno pretraživanje
Traži
CMS za škole logo
Osnovna škola Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec / Ulica akademika L. Šabana 17, HR-42240 Ivanec / os-iksakcinskog-ivanec.skole.hr / ravnatelj@os-iksakcinskog-ivanec.skole.hr
preskoči na navigaciju