preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec

 

Ivanec, 19. 11. 2014.

Održana Završna svečanost trećeg ciklusa Tuluma s(l)ova

Na Završnoj svečanosti trećeg ciklusa Tuluma s(l)ova održanoj na Interliberu najuspješnijom školskom knjižnicom u provođenju projekta proglašena je Industrijsko – obrtnička škola iz Siska, a projekt su svojom nazočnošću poduprle Jelena Radan i Lidija Bajuk.

U organizaciji OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog i Hrvatske udruge školskih knjižničara (HUŠK-a) održana je završnica prošlogodišnjeg ciklusa projekta.  Treći ciklus projekta poticanja čitanja iz užitka naglas Tulum s(l)ova provodio se u 35 školskih knjižnica. Proces prosudbe najbolje knjižnice projekta određen je posebnim Pravilnikom, a posao analize zadovoljavanja kriterija odradili su Bojana Beata Doko i Josip Strija.

Na Završnoj svečanosti održanoj na Interliberu najuspješnijom školskom knjižnicom u provođenju projekta proglašena je Industrijsko – obrtnička škola iz Siska koja je tijekom ciklusa zabilježila čak 17 čitanja u lokalnoj zajednici. Sudionici projekta iz te škole postigli su da ih se redovito poziva na kulturna događanja u Sisku, što je jedan od važnijih ciljeva projekta – stvaranje kulturne usluge čitanja naglas u lokalnoj zajednici.

Sastavni dio Završne svečanosti čini čitanje naglas u čast projekta i pobjedničke knjižnice. Naglas čitaju sudionici projekta i javne osobe koje na taj način daju podršku projektu. Ove godine potpora je stigla od najpoznatije hrvatske pjevačice fada Jelene Radan i etno dive Lidije Bajuk.  Jelena Radan je s učenicama OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog Larom Petak, Magdalenom Mudri i Tamarom Friščić uprizorila improviziranu igru-čitanje ulomka iz svoje knjige za djecu Zeda.

Lidija Bajuk pročitala je ulomak iz svoje knjige Kneja, vilinska šuma i otpjevala ulomak narodne pjesme spomenut u tekstu Šetala se lepa Mara. Sportski plesni centar "Vega" iz Velike Gorice, kojeg je vlasnik trener akrobatskog rokenrola  Tomislav Odžić, nastupio je u dvije točke. Prvi nastup pripao je simpatičnom juniorskom paru Jeleni Kolarec i Silviju Šipušiću, dok su drugi nastup izveli viceprvaci države i 3. na svjetskoj rang listi Veronika Šipušić i Kristijan Mamić.

Lara Petak i Magdalena Mudri pročitale su dva ulomka iz knjige Alberta Manguela, Povijest čitanja koja je inspirirala Draženku Stančić da osmisli taj projekt. Prvi ulomak govori o čitanju naglas u kubanskim tvornicama cigara, a drugi o odnosu čitatelja i slušatelja pri čitanju naglas. Svečanost je moderirala Antonija Lujanac, a nazočnima su podijeljeni straničnici, koje je, kao i ostale elemente vizualnog identiteta, dizajnirao Marko Štrok.

Za nagradu najboljoj školskoj knjižnici na poziv Hrvatske mreže školskih knjižničara (HMŠK-a) pobrinuli su se nakladnici Školska knjiga, Profil, Katarina Zrinski i Alfa darujući po dvadeset knjiga. Nezaobilazna je bila i pobjednička „tulumaška“ torta za sve nazočne, jedan od neslužbenih simbola projekta, redovit na noćnim čitateljskim susretima. Dar je to škole iz koje je projekt potekao, OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog, Ivanec, čije su se knjižničarke Draženka Stančić i Danijela Peček, uz pomoć sisačke pobjedničke knjižničarke Jadranke Gabriša Perković pobrinule da svečanost protekne u najboljem redu.

U tijeku je već i četvrti ciklus projekta za kojeg su se prijavile 43 školske knjižnice, a vidljiv je stalan rast broja uključenih školskih knjižnica.


Ivanec, 31. 10. 2014.

Na Radio Ivancu predstavljen početak novog ciklusa Tuluma s(l)ova   

Radio Ivanec popratio je početak novog ciklusa Tuluma s(l)ova intervjuom s knjižničarkom Draženkom Stančić i učenicom Magdalenom Mudri, emitiranim u Temi dana i Blablaonici.

Učenica Magdalena Mudri  i knjižničarkom Draženkom Stančić gostovale su u emisiji Tema dana Radio Ivanca. Knjižničarka je govorila o nastanku Tulumu s(l)ova, projektu poticanja čitanja naglas iz užitka koji je potekao iz naše škole i njegovom razvoju kroz godišnje cikluse, o početku novog, četvrtog ciklusa na razini cijele Hrvatske te o cilju projekta i njegovom ostvarivanju. Magdalena Mudri iznijela je svoje dojmove s ovogodišnjeg noćnog čitateljskog susreta u našoj školskoj knjižnici. Intervju će se moći opet čuti idućeg četvrtka u emisiji Blablaonica.


Ivanec, 28. 10. 2014.

Na Varaždinskoj televiziji predstavljen početak novog ciklusa Tuluma s(l)ova               

Nakon Noćnog čitateljskog susreta kojim počinju ciklusi projekta Tulum slova, dobili smo poziv Varaždinske televizije za sudjelovanje u emisiji Vekerica radi upoznavanja javnosti s novostima vezanim uz taj projekt.

Učenice Veronika Žunar i Lara Petak, zajedno s knjižničarkom Draženkom Stančić gostovale su u emisiji Vekerica Varaždinske televizije. Tom su prilikom podsjetile na osnovne informacije o Tulumu s(l)ova, projektu poticanja čitanja naglas iz užitka koji je potekao iz naše škole. Knjižničarka je također govorila o razvoju projekta kroz njegove godišnje cikluse te o početku novog, četvrtog ciklusa. Učenice su iznosile svoje dojmove s ovogodišnjeg noćnog čitateljskog susreta te govorile o svojim čitateljskim navikama.


Ivanec, 27. 10. 2014.

Novi ciklus neobičnog projekta Tuluma s(l)ova počeo u školskim knjižnicama diljem Hrvatske

Noćnim čitateljskim susretima u školskim knjižnicama osnovnih i srednjih škola započeo je novi ciklus projekta poticanja čitanja iz užitka Tulum s(l)ova koji svake godine bilježi porast broja uključenih knjižnica.

Već četvrti ciklus projekta Tulum s(l)ova, namijenjenog učenicima sedmih i osmih razreda osnovne te prvih i drugih razreda srednje škole još je jedan dokaz da školski knjižničari s entuzijazmom rade na poticanju čitanja. Naime, u projekt koji se od samog početka provodi na državnoj razini jer su materijali za njegovo provođenje bilo dostupni svim školskim knjižničarima, svake se godine uključuje sve više škola. Tako se ove godine broj školskih knjižnica uključenih u projekt popeo na 41.

OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog, Ivanec, iz koje je projekt i potekao, pridružile su se tako iz Varaždinske županije OŠ Grofa Janka Draškovića, Klenovnik, OŠ Vinica, Vinica, VI. OS, Varaždin, OŠ „Petar Zrinski“ Jalžabet, OŠ „Vladimir Nazor“, Sveti Ilija, OŠ Cestica, Cestica, OŠ Ante Starčevića, Lepoglava, Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola, Varaždin i Prva Gimnazija Varaždin.

Međimurska županija zastupljena je sljedećim školama – OŠ Belica, Belica, II. OŠ Čakovec, Osnovna škola Prelog, Prelog, Tehnička škola, Čakovec, Srednja škola Prelog, Prelog. Iz Sisačko – moslavačke županije u projektu su OŠ „Braće Bobetko“, Sisak, OŠ Popovača, Popovača, OŠ Ludina, Velika Ludina, OŠ Dvor, Dvor, Industrijsko-obrtnička škola, Sisak, Tehnička škola, Sisak.

OŠ prof. Franje Viktora Šignjara, Virje, Gimnazija Ivana Zakmardija Dijankovečkoga, Križevci, Srednja škola "Ivan Seljanec",  Križevci, Srednja gospodarska škola Križevci su iz Koprivničko – križevačke županije dok su iz Osječko – baranjske županije uključene su OŠ Frana Krste Frankopana, Osijek, Ekonomska i upravna škola Osijek, Elektrotehnička i prometna škola Osijek.

Iz Bjelovarsko – bilogorske županije u projekt su uključene III. OŠ, Bjelovar i ČOŠ Josipa Ružičke, Končanica. OŠ „Antun Mihanović“ Nova Kapela, Batrina, OŠ "Ljudevit Gaj" Lužani i OŠ„Ivan Goran Kovačić“, Slavonski Brod su iz Brodsko – posavske županije. U Karlovačkoj županiji u projekt su uključene Srednja škola Duga Resa i Prirodoslovna škola Karlovac.

U Zagrebačkoj županiji Tulum s(l)ova provode OŠ Josipa Badalića, Graberje Ivanićko, II. OŠ, Vrbovec i OŠ Rugvica, Rugvica, a iz Zagreba u projekt je uključena OŠ Dobriše Cesarića. Iz Istarske županije uključena je OŠ Monte Zaro, Pula, a iz Dubrovačko – neretvanske OŠ Lapad, Dubrovnik.

Tulum s(l)ova ispada iz uobičajenih školskih okvira jer podrazumijeva čitateljski susret u večernjim satima pa i spavanje u školskim knjižnicama koje za to imaju uvjeta. Školske se knjižnice druže preko servisa skype čitajući, pjevajući i razgovarajući međusobno. Provode ceremonijalno čitanje pod svjetlošću baterija i svijeća što uzrokuje svečanu atmosferu čime se naglašava taj dio susreta u odnosu na ostale cjelovečernje aktivnosti.

Nakon noćnog čitateljskog susreta slijede čitanja učenika na javnim mjestima, u udrugama, ustanovama i poduzećima. Za sve aktivnosti traži se suglasnost roditelja na posebnim obrascima. Na taj način školske knjižnice doprinose kulturnim aktivnostima u svojoj lokalnoj zajednici, nudeći neobičnu kulturnu uslugu – čitanje naglas iz užitka.

Program noćnog čitateljskog susreta u ivanečkoj osnovnoj školi činile su motivacijske igre Priča o imenima Vesne Vitez i igre asocijacija Ive Kelemen. Slijedilo je ceremonijalno čitanje odabranih pjesama i ulomaka tekstova po izboru učenika te skype povezivanje sa školskom knjižnicom Češke OŠ Josipa Ružičke iz Končanice.

Radionicu Mala noćna fizika potom je vodio Damir Švelec, a nakon nje učenici su se ogledali u poznavanju geografije u Geokvizu kojeg je vodio Josip Kraš. Završetak susreta, prije spavanja u vrećama, bio je rezerviran za razgibavanje u plesnoj radionici na kojoj su učenici uspješno svladali pokrete western polke kroz koje ih je stručno vodio ivanečki plesački par Ivana Matić i Mateo Mudri.

Ove je godine Tulum s(l)ova imao tri vikenda na izbor za početak, 17., 24. i 31. listopada, a posljednjeg datuma projekt će u našoj županiji započeti u VI. OŠ Varaždin, OŠ Vinica i OŠ OŠ Ante Starčevića, Lepoglava.

 


Tulum s(l)ova u našoj školi – čitanje na Odsjeku za dječju kirurgiju Opće bolnice Varaždin

Naša ekipa „Tuluma slova“ uputila se u srijedu, 6. lipnja, u Varaždin na Odsjek za dječju kirurgiju Opće bolnice. Naime na tu smo ideju došli jer je nekoliko članica bilo na tom Odsjeku i rekle su kako im je bilo dosadno i da su bile sretne kad im je bilo tko došao, tako da smo mi odlučili malo uveseliti djecu čitajući im knjige koje su se nama osobno jako svidjele, a sve je to organizirala voditeljica naše ekipe, knjižničarka Draženka Stančić u dogovoru s ravnateljem bolnice Dubravkom Tršinskim, voditeljem Odsjeka prim. mr. sc. Ivanom Kolarom i glavnom medicinskom sestrom Ljiljanom Zekić.

Prije no što smo krenuli kupili smo nešto slatkiša i voća da ne dođemo praznih ruku. Kada smo stigli, najprije smo otišli u knjižnicu koja je u bolnici gdje nas je tamo dočekala njihova knjižničarka Marina Sakač. Bila je oduševljena što smo došli, a mi smo saznali da je bolnička knjižnica namijenjena samo osoblju, doktorima i sestrama. Bilo bi dobro da postoji i za bolesnike.  Knjižničarka nas je sve srdačno pozdravila kada smo kretali prema katu. Na ulazu u Odsjek dočekala nas je medicinska sestra i uputila nas unutra. Nakon kraćeg dogovora krenuli smo po sobama podjelivši se u skupine od po dvoje ili troje. Podjelili smo se tako da je svatko čitao knjigu koja je primjerena uzrastu djece koja se nalaze u toj sobi. U nekim sobama su čak bili i roditelji koji su također pažljivo slušali priče koje smo čitali. Nakon što smo pročitali svoje razgovarali smo s djecom, s nekima se i igrali te im podijelili voće i slatkiše. Kada je došlo vrijeme za polazak kući knjižničarka nas je sve fotografirala, a djeca, medicinske sestre i roditelji koji su tamo bili zahvalili su nam i rekli nam kako smo ih razveselili i uljepšali im dan. I tako smo izašli nasmijani od uha do uha jer je i nama bilo jako lijepo. Znali smo da smo nekome pomogli i upoznali smo nove ljude.

Nakon toga knjižničarka i učiteljica Jasenka Habek odvele su nas u McDonalds da se svi zajedno počastimo za dobro obavljen posao tako da smo kući otišli i punih želudaca. Također se nadamo da ćemo još koji put moći otići u bolnicu jer je lijepo kada nečim tako malenim kao što je čitanje ulomka knjige ili razgovorom možeš nekome pomoći. smiley

 

Anabela Ljubić, 8. a


Tulum s(l)ova u našoj školi – čitanje u Dvorcu Trakošćan

Tulum slova nastavlja se na novim lokacijama. Naša je knjižnica napokon izašla iz škole u prekrasan muzejski prostor Dvorca Trakošćan zahvaljujući susretljivosti kustosa Ivana Mravlinčića i ravnatelja Adama Pintarića. Službenici Dvorca smjestili su nas u dvorsku knjižnicu u kojoj smo 6. 5. čitali za dvije veće skupine i pojedinačne posjetitelje ulomke iz Gričke vještice Marije Jurić Zagorke u kojima se radnja odvija u Trakošćanu. Riječ je o prvom dijelu zvanom Tajna krvavog mosta. Neki su posjetitelji znali zastati i odslušati koju rečenicu, neki su samo prolazili no nitko nas se nije usudio pitati što čitamo. A i mi smo pribirali hrabrost. Da se bolje osjećamo, pomogao nam je gospodin Mario Borovec koji je skupine zaustavljao kod nas i kojima smo samoinicijativno i objasnili što smo im čitali.

Naš drugi izlazak u Dvorac 19. 5. bio je već poput profesionalnog, sve nam je bilo poznato, odmah u prve dvije skupine dvije su gospođe prepoznale što čitamo, zbog velike skupine selile smo se i u Vitešku dvoranu, tekstovi su nam već bili posve bliski, ugođaj u dvorcu činio nas je još raspoloženijima. Bili smo ponosni na ono što smo radili. Ovaj put su i ljudi više zastajkivali. Znamo da su sad već mogli o čitanju doznati i iz medija, ali sve je dobilo svoj smisao. Kao i nakon prvog čitanja, knjižničarka nas je počastila foto sessionom u okolici dvorca za privatnu uspomenu.

Ima nas „tulumaša“ koji još nismo uspjeli biti u Trakošćanu tako da nas i dalje možete viđati tamo.


 

Tulum s(l)ova u našoj školi – čitamo drugašima

Povodom obilježavanja Dana hrvatske knjige (22. 4.) i Svjetskog dana knjige i autorskog prava (23. 4. ) na satovima razrednika svih razreda kroz tjedan provodile su se različite aktivnosti zajedničkog naziva Čitanje na drukčiji način…

Za učenike drugih razreda Matične i područnih škola planiran je bio Bajkoviti dan za kojeg su „tulumaši“ – učenici koji su boravili na noćnom čitateljskom susretu čitali i razgovarali o omiljenim bajkama s drugašima. „Tulumaša“ se posebno dojmio efekt čitanja na male slušatelje koji su iz početne distance polako prilazili sve bliže svojim čitačima na tepihu prostrtom za čitanje, da bi na koncu zavirivali preko ramena čitatelja i unosili im se u knjige. I zapravo cijelo vrijeme bili mirni i pažljivi. Iznimno su nam se u akciji čitanja pridružili i potencijalni „tulumaši“  učenici 7. b razreda, koji su uskočili s čitanjem u PŠ Salinovec i PŠ Kuljevčica.

Valja spomenuti i imena vrijednih čitatelja: Anabela Ljubić, Paula Putar, Melani Marković, Antonia Peček, Nika Bregović i Vanja Pirija iz 8. a, Maja Marković, 8. b, Gabrijela Maček i Veronika Štefanko iz 8. d te Barbara Petrinjak, Nikol Jamnić, Mislav Habijanec i Luka Dubovečak iz 7. b.


Tulum s(l)ova u našoj školi – Noćni čitateljski susret

U noći s 28. na 29. studenoga 2011., za učenike osmih razreda naše osnovne škole u sklopu projekta Tulum s(l)ova organiziran je Noćni čitateljski susret. Program se odvijao od 19 do 7 sati ujutro prema najavljenom programu. Prvo su zajednički donesena pravila ponašanja na čitateljskom susretu, slijedila je igra asocijacija koju su osmislile Pedagoginja Vesna Vitez i defektologinja – socijalna pedagoginja Iva Kelemen. Nakon igre asocijacija slijedilo je ceremonijalno čitanje odabranih pjesma i ulomaka tekstova po izboru učenika s prethodnom najavom knjižničarke i njenim uvodnim čitanjem. Okruženi svijećicama i osvijetljeni baterijama učenici su čitali pripremljene tekstove, najavivši ih i objasnivši zašto su baš njih odabrali. Knjižničarka i ostali pohvalili su svako čitanje i zahvalili na darovanom čitanju. Malo je bilo i treme jer su nam se u to vrijeme pridružili i novinari HTV-a te novinarka Večernjih vijesti sa svojim fotografom. No potpuno opuštanje nastalo je kada smo se išli povezati sa školskom knjižnicom OŠ „Braće Radić“ iz Botinca u Zagebu preko skypea. Učenici su čitali i pjevali jedni drugima, upoznavali se, pokazivali knjižnice. Poslije internetskog druženja imali smo pauzu okrjepe i potom uživali u filmu Čiča miča, (ne)sretna je priča. Slijedila je likovna radionica u kojoj smo izrađivali osobne straničnike s motivom sove. Nakon nje smo krenuli na spavanje, iako nam dugo nije uspjelo zaspati. Buđenje ujutro značilo je povratak u stvarni svijet u kojem se noćni čitateljski susret činio kao bajka.


JELOVNIK

Naši radovi

PROJEKT„Užina za sve “
STEM ČASOPIS

ŠETNJA ŠKOLOM

KUKULJICA

UPISI U SREDNJU ŠKOLU

Poštovani roditelji i učenici u priloženim dokumentima možete pronaći  informacije i poveznice potrebne za upis u srednju školu.

 

Link na brošuru odaberi svoju školu, klikom na sliku brošure. Brošuru je moguće i preuzeti u priloženim dokumentima.

 

KALKULATOR PRIVATNOSTI

KALKULATOR PRIVATNOSTI

NA INTERNETU

Anketa

e-Sigurnost

Red Button

SIGURNIJE NA INTERNETU

CENTAR ZA SIGURNIJI INTERNET

KONTAKT

os-ivanec@os-iksakcinskog-ivanec.skole.hr

Ulica akademika Ladislava Šabana 17,

42240 Ivanec

tel: 042 781 330,

fax: 042 781 330

KORISNI LINKOVI
MONOGRAFIJA

 

Zainteresirani za školsku monografiju mogu se obratiti u tajništvo škole.

Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Pretraživanje portala


Napredno pretraživanje
Traži
CMS za škole logo
Osnovna škola Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec / Ulica akademika L. Šabana 17, HR-42240 Ivanec / os-iksakcinskog-ivanec.skole.hr / ravnatelj@os-iksakcinskog-ivanec.skole.hr
preskoči na navigaciju