preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec

 

Istraživanje o Ivanu Kukuljeviću Sakcinskom

Povodom 200. obljetnice rođenja Ivana Kukuljevića Sakcinskog po kojem naša škola nosi ime, radili smo kao dio  mini-projekta istraživanje o tome koliko učenici i djelatnici naše škole znaju o njemu. Ispitivanje je uključilo učenike prvih do četvrtih razreda, šestih i osmih razreda te učitelje i stručne suradnike. Iz svakog razreda odabrano je po dvoje učenika, a od učitelja i stručnih suradnika anketirano je njih osam. Pretpostavke kojima smo se vodile u istraživanju bile su:

  1. Ni učenici ni učitelji/ ne znaju puno o IKS iako naša škola nosi njegovo ime.

  2. Učenici 8. r. znaju više o IKS od ostalih učenika jer su učili o njemu iz Povijesti.

  3. Učitelji/stručni suradnici znaju više o IKS jer rade u školi koja nosi ime IKS.

Na temelju odgovora prvih razreda možemo zaključiti da znaju kako se škola zove, gdje se u školi nalazi njegova slika, ali ne znaju zašto škola nosi njegovo ime niti bilo što drugo o njemu. Isti rezultati ostvareni su kod ispitanika drugih razreda. Slični rezultati bili su vidljivi i kod trećih razreda, s time da je jedan učenik izjavio kako je Ivan Kukuljević Sakcinski imao dvorac u Ivancu, što nije bio točan podatak jer on nikada nije ni bio u Ivancu, grad je dobio u nasljedstvo njegov sin. Četvrti razredi znali su nešto više. Izjavili su kako je Ivan Kukuljević Sakcinski bio borac za hrvatski jezik zajedno s Ljudevitom Gajem te su se sjećali da su o njemu učili na satovima Prirode i društva.

Šeste razrede smo odabrali zbog najvećeg mogućeg odmaka od učenja o Ivanu Kukuljeviću Sakcinskom u četvrtom razredu. Također u ispitivanje nisu bili uključeni učenici sedmog razreda jer im je ta tematika upravo bila u programu učenja Povijesti. Učenici osmog razreda bili su ispitani, s time da su znali najviše o njemu u odnosu na ostale razrede zbog naučenog gradiva sedmog razreda.

Podacima iz istraživanja potvrdili smo da učenici ne znaju puno o Ivanu Kukuljeviću Sakcinskom iako naša škola nosi njegovo ime, a učitelji i stručni suradnici znali su nešto više o njemu jer imaju više povijesnog znanja. Svejedno, to je još uvijek malo informacija koje su svima bile poznate. Potvrdili smo da učenici osmog razreda znaju više od ostalih učenika jer su učili o njemu iz Povijesti no riječ je samo o kratkim točnim odgovorima na anketna pitanja. Vjerovali smo da će učenici osmog i šestog razreda znati više. Pretpostavku da učitelji i stručni suradnici znaju više o Ivanu Kukuljeviću Sakcinskom nismo potvrdili jer su ipak znali premalo informacija osim ravnatelja. Postoji mogućnost da smo kroz preoblike pitanja mi ispitivači mogli dobiti i više informacija.

Rezultati o poznavanju djelovanja i života Ivana Kukuljevića Sakcinskog mogli bi  biti bolji da se učitelji i učenici više koriste dostupnim knjigama iz školske knjižnice te da se učenici uključe u dodatnu nastavu Povijesti gdje se moglo više saznati o njemu. Preporučile bismo da se u školi organiziraju zanimljivi kvizovi, igrokazi te igraonice koje bi potaknule veći interes o Ivanu Kukuljeviću Sakcinskom. Mogle bi se također napraviti web stranice na temu Ivana Kukuljevića Sakcinskog na satu informatike sa zanimljivim poveznicama na druge web alate.

 

Lana Vidman, Sara Gotal, 8. c, članice Povijesne grupe, voditeljice Sonje Poljak


JELOVNIK

Naši radovi

PROJEKT„Užina za sve “
STEM ČASOPIS

ŠETNJA ŠKOLOM

KUKULJICA

UPISI U SREDNJU ŠKOLU

Poštovani roditelji i učenici u priloženim dokumentima možete pronaći  informacije i poveznice potrebne za upis u srednju školu.

 

Link na brošuru odaberi svoju školu, klikom na sliku brošure. Brošuru je moguće i preuzeti u priloženim dokumentima.

 

KALKULATOR PRIVATNOSTI

KALKULATOR PRIVATNOSTI

NA INTERNETU

Anketa

e-Sigurnost

Red Button

SIGURNIJE NA INTERNETU

CENTAR ZA SIGURNIJI INTERNET

KONTAKT

os-ivanec@os-iksakcinskog-ivanec.skole.hr

Ulica akademika Ladislava Šabana 17,

42240 Ivanec

tel: 042 781 330,

fax: 042 781 330

KORISNI LINKOVI
MONOGRAFIJA

 

Zainteresirani za školsku monografiju mogu se obratiti u tajništvo škole.

Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Pretraživanje portala


Napredno pretraživanje
Traži
CMS za škole logo
Osnovna škola Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec / Ulica akademika L. Šabana 17, HR-42240 Ivanec / os-iksakcinskog-ivanec.skole.hr / ravnatelj@os-iksakcinskog-ivanec.skole.hr
preskoči na navigaciju