preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec

 > Naslovnica
Vijesti

IZVANUČIONIČNA NASTAVA IZ TEHNIČKE KULTURE

Autor: Renata Papec, 10. 5. 2017.

Održana je u toku travnja i svibnja ove školske godine.Učenici petih razreda i ove godine su bili u centru i Ivanca. Pripadnici PU Ivanec Davor Blaško i Josip Horvatić ponovno su na simpatičan i poučan način i ovoj generaciji učenika približili znanje o regulaciji prometa na raskrižju,

prometnim znakovima i propisima te opasnim situacijama u kojima se djeca mogu naći kad su sama kod kuće, koje su moguće posljedice te kako reagirati u takvim slučajevima. Učenicima se predavanje jako dopalo pa su postavljali mnoga pitanja.

U posjeti Vatrogasnoj stanici Ivanec bili su učenici šestih razreda. Predavanja su održali Mario Rogina, Ivan Putarek i Zoran Petrinjak. Objašnjeni su načini gašenja različitih vrsta požara i razlozi radi kojih se trebaju koristiti točno određena sredstva za gašenje. Vezano uz nastavu objašnjen je trokut izgaranja, opisan način djelovanja aparata, strojeva i agregata koji se koriste pri gašenju požara i spašavanju. Demonstriran je brzi način oblačenja kod odlaska na intervenciju, gašenje CO2 aparatom, vodom, pjenom, korištenje boce s kisikom i maske u zadimljenom prostoru, opisano je i demonstrirano spašavanje sa visina,  u planini, kod prometnih nesreća. Učenici su bili zainteresirani za sudjelovanje u demonstracijama koje su mogli odraditi i isprobati na licu mjesta. Pri tome su osjetili kako je gasiti požar sa različitim sredstvima, težinu vatrogasne opreme, a najviše im se dopalo kako rade vatrogasne ljestve. Dosta njih se zainteresiralo kako postati članom DVD-a Ivanec.

 

Na izvanučioničnoj nastavi u ITAS PRVOMASKI bili su sedmi razredi. Kroz proizvodni pogon ove ivanečke metalne firme proveo nas je direktor proizvodnje  Alen Kanjir i učenicima objasnio cijeli proizvodni proces u proizvodnji dijelova, alata i alatnih strojeva koje imaju u svojem proizvodnom programu. U sklopu predavanja učenici su vidjeli kako izgleda potrebna tehnička dokumentacija, radni proces, postupci zaštite metala, mjerenje tvrdoće dijelova, pomagala i uređaje koji se koriste za kontrolu dijelova koji moraju imati točnost u tisućinkama milimetra, stare strojeve koje sve više zamjenjuju skupi numerički upravljani obradni centri, montažu i elektromontažu strojeva uglavnom za strano tržište, manje i velike stropne dizalice koje se koriste jer se radi sa teškim dijelovima. Učenike je zanimalo sa kojim zanimanjima se može zaposliti u ITAS-u i naravno kolika je plaća. 

Osmi razredi su u sklopu izvanučionične nastave posjetili HE Varaždin. Osim za proizvodnju električne energije ona služi za obranu od poplava, erozivnog djelovanja rijeke, odvodnjavanje i navodnjavanje. Najstarija je elektrana na rijeci Dravi sa trideset zaposlenih.  Radi od 1975. Godine i proizvodi najviše struje, 90 MWh na dan. Ima pad vode od 23 metra, a protok Drave je 315 kubičnih metara u sekundi. U skolpu elektrane učenici su vidjeli branu, dovodni i odvodni kanal, strojarnicu u kojoj se nalaze dva generatora izmjenične struje promjera gotovo šest metara, mase 325 tona koje pokreću Kaplanove turbine, transformatorsko postrojenje koje struju od 10 kV transformira na napon od 110 kV i šalje na dalekovod, dvije dizalice pomoću kojih se čisti smeće ispred brane, manju i veću koja čisti dno do dubine od dvanaest metara. Učenicima se najviše dopala komandna soba iz koje se vrši upravljanje hidroelektranom. Upravljanje svim hidroelektranama na rijeci Dravi također se vrši iz sjedišta koje se nalazi u Varaždinu.

mentorica Anđelka Barlek

 
ŠETNJA ŠKOLOM

e-Sigurnost

JELOVNIK
KONTAKT

os-ivanec@os-iksakcinskog-ivanec.skole.hr

Ulica akademika Ladislava Šabana 17,

42240 Ivanec

tel: 042 781 330,

fax: 042 781 330

UPISI U SREDNJU ŠKOLU

Poštovani roditelji i učenici u priloženim dokumentima možete pronaći  informacije i poveznice potrebne za upis u srednju školu.

KORISNI LINKOVI
Upute za spajanje na Microsoft WiFi@CARNet mrezu
MONOGRAFIJA

 

Zainteresirani za školsku monografiju mogu se obratiti u tajništvo škole.

Kalendar
« Svibanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Pretraživanje portala
CMS za škole logo
Osnovna škola Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec / Ulica akademika L. Šabana 17, HR-42240 Ivanec / os-iksakcinskog-ivanec.skole.hr / ured@os-iksakcinskog-ivanec.skole.hr
preskoči na navigaciju