preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec

 > Naslovnica
Vijesti

KLARA KLAMPFL PONOVO PRVA NA DRŽAVNOM NATJECANJU MLADIH TEHNIČARA

Autor: Anđelka Barlek, 6. 5. 2022.

Na 64. državnom natjecanju mladih tehničara Republike Hrvatske koje je od 2. do 4. svibnja 2022. održano u Primoštenu natjecala su se 244 učenika od petog do osmog razreda osnovnih škola u dvanaest područja natjecanja. Sudionici natjecanja bili su učenici osnovnih škola, članovi klubova mladih tehničara u osnovnim školama, udrugama tehničke kulture ili srodnim ustanovama. Sudjelujući u natjecanju mladih tehničara, učenici već u osnovnoj školi stječu ozbiljna iskustva iz područja tehnike i tehnologije, što ih može motivirati za izbor zanimanja  u tehničkom području.

Na taj se način usmjeravaju u STEM području, što se ostvaruje rukovanjem različitim strojevima, alatima i priborom, izborom i obradom materijala te sastavljanjem i programiranjem sklopovlja. Natjecanje se sastojalo od pisane provjere znanja, izrade tehničke tvorevine prema zadanoj dokumentaciji koja je potom predstavljena pred ocjenjivačkim povjerenstvom.

Ivanečka osnovna škola na natjecanju je imala dvije predstavnice: Klaru Klampfl iz sedmog razreda  i Doru Vuđan iz šestog razreda. Klara se natjecala u H-kategoriji (redoviti osnovnoškolski program tehničke kulture i program nastave kroz klubove mladih tehničara), u području STROJARSKE KONSTRUKCIJE (7. razred). Izradila je model Vodene pumpe pogonjene vjetrom. Za konstrukciju pumpe koristila je medicinsku špricu, plastično crijevo, laminat, aluminijske profile, aluminijski lim, vijke i matice te različite alate. Postigla je ponovo prvo mjesto kao i prošle godine kada je bila šesti razred te se natjecala također u H-kategoriji, području graditeljstvo (6.razred). U Klarinom području ove se godine natjecalo dvadeset učenika.

Za postignuto prvo mjesto Klara je nagrađena Ljetnom školom tehničkih aktivnosti koja će se održati u Ferijalnom savezu u Zadru od 15. do 24. srpnja. To je jedinstvena škola tehničkih aktivnosti u Republici Hrvatskoj jer uključuje visoku razinu tehničkog opismenjavanja djece i mladih u različitim područjima iz tehničke kulture. Projektni zadaci izrade tehničkih tvorevina obuhvatiti će pet područja: modelarstvo, elektrotehniku, tehnologiju 3D ispisa, robotičke konstrukcije i automatiku. U slobodno vrijeme učenici će imati rekreativne i zabavne aktivnosti.

Dora se natjecala u P-kategoriji (izvannastavni i izvanškolski program u posebnim područjima tehničke kulture za podmladak škola, udruga, centara ili ustanova tehničke kulture) u području  fotografija (učenici 5. do 8.r). Napravila je trideset fotografija u Šibeniku na temu Različitosti starog i novog. Od trideset fotografija izabrala je osam najboljih te izradila plakat. Dora je postigla devetnaesto mjesto od dvadeset i petero učenika od kojih je devetnaest bilo učenika sedmih i osmih razreda.

Klara i Dora stekle su korisno iskustvo jer je natjecanje bilo zahtjevno, a konkurencija jaka. Proširile su još više znanje  iz svojih područja te upoznale nove prijatelje i Primošten.

Čestitke na uspjehu.

mentorica  Anđelka Barlek

 
JELOVNIK

Naši radovi

PROJEKT„Užina za sve “
STEM ČASOPIS

ŠETNJA ŠKOLOM

KUKULJICA

UPISI U SREDNJU ŠKOLU

Poštovani roditelji i učenici u priloženim dokumentima možete pronaći  informacije i poveznice potrebne za upis u srednju školu.

 

Link na brošuru odaberi svoju školu, klikom na sliku brošure. Brošuru je moguće i preuzeti u priloženim dokumentima.

 

KALKULATOR PRIVATNOSTI

KALKULATOR PRIVATNOSTI

NA INTERNETU

Anketa

e-Sigurnost

Red Button

SIGURNIJE NA INTERNETU

CENTAR ZA SIGURNIJI INTERNET

KONTAKT

os-ivanec@os-iksakcinskog-ivanec.skole.hr

Ulica akademika Ladislava Šabana 17,

42240 Ivanec

tel: 042 781 330,

fax: 042 781 330

KORISNI LINKOVI
MONOGRAFIJA

 

Zainteresirani za školsku monografiju mogu se obratiti u tajništvo škole.

Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Pretraživanje portala
CMS za škole logo
Osnovna škola Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec / Ulica akademika L. Šabana 17, HR-42240 Ivanec / os-iksakcinskog-ivanec.skole.hr / ravnatelj@os-iksakcinskog-ivanec.skole.hr
preskoči na navigaciju