preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec

 > Naslovnica
Vijesti

Marulićeva godina u PŠ Tina Ujevića Salinovec

Autor: Valentina Posavec Kovač, 12. 10. 2021.

Povodom obilježavanja 500. godine tiskanja najznačajnijeg djela Marka Marulića, Judite, Hrvatski sabor donio je odluku da se 2021. godina proglasi Godinom Marka Marulića. Obilježavanje Godine Marka Marulića započela je 22. travnja, odnosno s Danom hrvatske knjige koji se obilježava upravo u čast Marku Maruliću jer je tog datuma  1501. godine potpisao završetak  svog epa.  Bilo je to prvo potpisano autorsko djelo zbog čega je Marko Marulić prozvan „ocem hrvatske književnosti“. Tako će se Godina Marka Marulića obilježavati  brojnim znanstvenim i kulturnim događanjima od 22. travnja 2021. do 22. travnja 2022. godine.

U Područnoj školi Tina Ujevića  Salinovec  Marulićeva  godina obilježena je  nizom radionica koje su sa svojim učenicima kroz  mjesec rujan provele učiteljice Valentina Posavec Kovač i  Sonja Poljak.  Na satima Hrvatskog jezika učenici 8. razreda čitali su stihove Marka Marulića, proučavali različita izdanja i prijevode, odabrali najdraže stihove i pripremili ih za pano. U pomoć im je pritekla i učiteljica Likovne kulture Martina Gregur -Županić koja je s njima pripremila ilustracije Marka Marulića kako bi pano bio što ljepši.  Nakon uređenja panoa, učenici 8. razreda upoznavali su Juditu kao lik  biblijske priče, ali i kao glavnu junakinju Marulićevog spjeva te su imali zadatak opisati svoj doživljaj Judite. Jedan od primjera možete pročitati u nastavku. Na satima Povijesti učenici su istraživali povijesno razdoblje u kojem je stvarao Marko Marulić, njegove suvremenike, spomenike, izdanja Judite te su pripremili igru s kodovima za ostale učenike. Nakon toga posjetili su Gradsku knjižnicu i čitaonicu „Gustav Krklec“ u Ivancu gdje je učenicima 8. razreda knjižničarka M. Grudenić još jednom predstavila sva izdanja Judite koje knjižnica posjeduje te im je predstavila još neke zanimljivosti o Maruliću i pročitala dijelove spjeva. U knjižnici  smo pripremili i sadržaj za slikovnice o Juditi i Marku Maruliću kako bi ih mogli razumljivije predstaviti mlađim učenicima. Slikovnice su ilustrirali svi učenici 5. do 7. razreda nakon što su im Marka Marulića i njegovo stvaralaštvo predstavili osmaši u igri s kodovima. Na kraju su učenici 8. razreda predstavili i pročitali  slikovnice najmlađima u školi, odnosno učenicima od 1. do 4. razreda. Tako su i oni upoznali Marka Marulića i njegovu Juditu, ali u nešto bajkovitijem svijetlu.  Nakon toga pripremili su slikovnice u digitalnom alatu te ih možete pogledati na ponuđenim poveznicama.

 

Marulova Judita

 

    Judita je bila mlada i lijepa djevojka u najznamenitijem djelu Marka Marulića. Djelo o njoj prvi je umjetnički ep hrvatske književnosti ispjevan na hrvatskom jeziku.

    Judita je predivna djevojka, prema opisu Marka Marulića i najljepša na svijetu. Imala je kosu boje kestena ispletenu u predivnu i dugu pletenicu koja je poput vijenca krasila njezinu glavu. Pletenicu je ukrasila sjajnom, zlatnom žicom kako bi  izgledala poput krune najljepše kraljice. Lice su joj krasili uvojčići njene mirisne, divne kose koji su treperili svakim njenim pokretom, a kretala se nježno poput vile na mekom oblaku. Na sebi je imala predivnu, dugu i crnu haljinu posutu zlatnim ukrasima. Na svilenoj, tamnoj haljini sjali su se pozlaćeni cvjetovi. Na rukavima izredali su se bijeli biseri koji su  svojim sjajem mamili poglede. Na bedrima je imala velik, tvrd i sjajan pas koji je bio vješto kovani, ukrašen zlatnim nitima koje su otkrivale njenu vitku liniju. Na nogama je nosila crne čizme sa dugim i tankim vezicama. Ruke su joj bile mile i meke. Bile su joj ukrašene dugim vrpcama, a uši velikim i sjajnim naušnicama. Na prstima je nosila velik, crven i skupocjen rubin, a na prsima se bijelio i modrio velik safir. Imala je bljedoliko i mladenačko lice. Na licu su joj svjetlucale modro plave oči. U njihovoj dubini i modrini izgubio bi se svaki čovjek. Kada bi ih  pogledao, dah ti je morao zastao od ljepote. Imala je rumene i nježne obraze poput male crvene, tek sazrele jabučice. Usne su joj bile velike, lijepe, mekane i vrlo zavodljive. Judita nije bila samo lijepa, bila je i vrlo mudra i pametna. I najbitnije od svega – hrabra. S ponosom je vodila svoj narod, žrtvovala se za njega i spasila ih.

Judita je uspjela u svojem naumu. Je li njen uspjeh odraz ljepote ili hrabrosti? Na to pitanje sami ćete naći odgovor u Marulićevoj Juditi. Tamo vas čeka već stoljećima.                                                          

                                                              Gabriela Miklošić 8.s

 

 

Na sljedećim poveznicama možete prolistati naše slikovnice:

 

https://read.bookcreator.com/wPPv5s62CzUlPqmazWyiZ7KhSzF2/22gZRtR9QQWLjKMJJdCuoQ

 

https://read.bookcreator.com/wPPv5s62CzUlPqmazWyiZ7KhSzF2/PqwR7mUfRF2ofO8Vy2aHfQ

 

 




JELOVNIK
„Užina za sve III“

Priloženi dokumenti:
PROJEKT Uzina za sve III .pdf

STEM ČASOPIS

KUKULJICA

ŠETNJA ŠKOLOM

UPISI U SREDNJU ŠKOLU

Poštovani roditelji i učenici u priloženim dokumentima možete pronaći  informacije i poveznice potrebne za upis u srednju školu.

 

Link na brošuru odaberi svoju školu, klikom na sliku brošure. Brošuru je moguće i preuzeti u priloženim dokumentima.

 

KALKULATOR PRIVATNOSTI

KALKULATOR PRIVATNOSTI

NA INTERNETU

Anketa

e-Sigurnost

Red Button

SIGURNIJE NA INTERNETU

CENTAR ZA SIGURNIJI INTERNET

KONTAKT

os-ivanec@os-iksakcinskog-ivanec.skole.hr

Ulica akademika Ladislava Šabana 17,

42240 Ivanec

tel: 042 781 330,

fax: 042 781 330

KORISNI LINKOVI
MONOGRAFIJA

 

Zainteresirani za školsku monografiju mogu se obratiti u tajništvo škole.

Kalendar
« Studeni 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

Pretraživanje portala
CMS za škole logo
Osnovna škola Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec / Ulica akademika L. Šabana 17, HR-42240 Ivanec / os-iksakcinskog-ivanec.skole.hr / ravnatelj@os-iksakcinskog-ivanec.skole.hr
preskoči na navigaciju