preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec

 > Naslovnica
Vijesti

SANKT MARTIN - dan svetog Martina u OŠ Ivanec na drugačiji način

Autor: Ivana Matić, 12. 11. 2019.

Učenici njemačkoga jezika Osnovne škole Ivana Kukuljevića Sakcinskog, Ivanec već tradicionalno četvrtu godinu za redom obilježavaju dan svetog Martina. Na taj način uče o kulturi i običajima zemalja njemačkoga govornog područja, a sve u svrhu motivacije za učenje njemačkoga jezika te učenja o kulturi zemalja u kojima je njemački materinski jezik. U navedenim zemljama „Martinstag“ obilježava se na drugačiji način nego što je to običaj u Hrvatskoj. Djeca izrađuju lampione, uče o legendi sv. Martina te idu u povorke predvođene svetim Martinom, koji je utjelovljen vitezom na konju.

U povorci pjevaju prigodne pjesme na njemačkome jeziku, a na kraju povorke ih se daruje bombonima.

Projekt obilježavanja ovog dana počeo je radionicom izrade lampiona na kojoj je sudjelovalo više od 40 učenika 6-tih razreda, dok su učenici nižih razreda izrađivali lampione u sklopu nastave ili kod kuće uz pomoć roditelja. Na radionici su se učenici prisjetili legende o Martinu te pogledali prigodni film, ukrašavali staklenke različitim likovnim tehnikama prema vlastitim željama i idejama te pjevali prigodne pjesme na tom stranom jeziku. Učenici njemačkoga jezika drugih razreda su pak na nastavi upoznati s pričom o sv. Martinu te su pogledali kratki crtani film na njemačkome.

Na sam dan povorke i na sam dan sv. Martina, 11. studenog, sve sudionike povorke je prije izlaska u grad u našoj školi pozdravio mali zbor sastavljen od učenika dodatne grupe iz njemačkoga jezika (6. razred), koju vodi učiteljica Ivana Matić. U samom uvodu otpjevali su pjesmice „Laterne, Laterne“ te „Ich geh' mit meiner Laterne“ uz glazbenu pratnju pripravnice Lucije Šambar na klaviru, domara Slavena Filipeka na harmonici te nadarenog učenika Erika Miletića također na harmonici. Nakon izvedbe zapjevala je cijela škola i tako pozvala viteza Martina, koji je kasnije predvodio cijelu raspjevanu povorku uz glazbenu pratnju na harmonici po gradu od škole pa sve do crkve.

Povorka veselih mališana, glazba, glasna pjesma i šarene laterne privukli su znatiželjne poglede sugrađana i roditelja, koji su ih snimali i fotografirali te podržali duž cijele povorke. Povorka je završila u crkvi „Svete Marije Magdalene“, gdje je učenike dočekao kapelan vlč. Mišel Kovačević pozdravio te ispričao kratku priču o Martinu te ih obradovao čokoladicama.

Projekt su osmislile učiteljice njemačkoga jezika Ivana Matić  i Elizabeta Klampfl, vjeroučiteljica Nataša Roginek, a aktivni suradnici i veliki dio projekta s učenicima odradile su učiteljica Jasenka Solina, ravnatelj osnovne škole Ivana Kukuljevića Sakcinskog, Damir Jagić, domar Slaven Filipek, učitelj Josip Kraš, a sve uz pomoć kapelana vlč. Mišela Kovačevića, Udruge ivanečkih vitezova Ivanovaca, djelatnika Policije, domara škole Marjan Buhin i roditelja učenika.
VIRTUALNE UČIONICE

Dragi učenici, u nastavku su linkovi do virtualnih učionica.

5.a 5. b 5. c 5. d 5. e
5. s 6. a 6. b 6. c 6. d
6. s 7. a 7. b 7. c 7. s
8. a 8. b 8. c 8. d 8. s

 

ŠETNJA ŠKOLOM

JELOVNIK
UPISI U SREDNJU ŠKOLU

Poštovani roditelji i učenici u priloženim dokumentima možete pronaći  informacije i poveznice potrebne za upis u srednju školu.

NOVO link na Odluku o upisu u 1. razred srednje škole u šk. god. 2020./2021.

Link na brošuru odaberi svoju školu, klikom na sliku brošure. Brošuru je moguće i preuzeti u priloženim dokumentima.

KALKULATOR PRIVATNOSTI

KALKULATOR PRIVATNOSTI

NA INTERNETU

Anketa

e-Sigurnost

Red Button

SIGURNIJE NA INTERNETU

CENTAR ZA SIGURNIJI INTERNET

KONTAKT

os-ivanec@os-iksakcinskog-ivanec.skole.hr

Ulica akademika Ladislava Šabana 17,

42240 Ivanec

tel: 042 781 330,

fax: 042 781 330

KORISNI LINKOVI
MONOGRAFIJA

 

Zainteresirani za školsku monografiju mogu se obratiti u tajništvo škole.

Kalendar
« Listopad 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Pretraživanje portala
CMS za škole logo
Osnovna škola Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec / Ulica akademika L. Šabana 17, HR-42240 Ivanec / os-iksakcinskog-ivanec.skole.hr / ravnatelj@os-iksakcinskog-ivanec.skole.hr
preskoči na navigaciju