preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec

 > Naslovnica
Vijesti

Virtualna radionica „Kriptografija“

Autor: Suzana Jagić, 24. 11. 2021.

Pandemija virusa COVID-19 uzrokovala je smanjenje dostupnosti neformalnih izvannastavnih sadržaja,  no kako potrebe za takvom   edukacijom na temu kulture, znanosti i umjetnosti postoje i dalje, nastao je projekt Virtualna umjetnost i kultura. U projektne aktivnosti uključeno je najmanje 500 učenika iz 7 različitih županija, a realizira se u partnerstvu udruga HERMES i FabLab, uz financijsku podršku Europskog socijalnog fonda iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali.

Učenici 6. d i 6. e razreda uključili su se 23. 11. 2021. u participativni ciklus „Kriptografija“ u kojem su na virtualni način upoznali nekoliko različitih sustava šifriranja poput Spartanske, Jeffersonove, Rešetkaste šifre i poznate Enigme čime su povezali povijest, umjetnost i znanost te stekli nova znanja i vještine korištenjem suvremenih tehnologija. Na temelju povijesnih šifri naučili su kako oblikovati, kodirati i dekodirati vlastite poruke. Voditeljica projekta bila je Suzana Jagić.

Dojmovi učenika

Dana 23. 11. 2021. godine sudjelovala sam na radionici „Kriptografije“. Znatiželjno sam otvorila paket u kojem se nalazilo puno zanimljivih stvari poput šifrarnika. Şudjelovali smo preko Zooma te smo naučili kako su se u prošlosti izrađivale tajne poruke koje su se prenosile i tijekom ratovanja. Poruke su bile razumljive samo pošiljatelju (gospodaru) i primatelju i trebale su ostati tajne. Jako mi se svidjela radionica i nadam se da ću ponovo učiti na takav zanimljiv način o događajima iz povijesti.

Jana, 6. e

Na kriptografiji dobili smo paketić s potrebnim materijalima. Bilo nam je jako zabavno. Naučili samo kako napraviti neke tajne poruke koje znaju pročitati samo oni kojima smo objasnili. Napravili smo puno tih tajnih poruka. Radili smo poruke na štapiću, na čašama itd. Poruku na štapiću smo najprije namotali traku na štapić i napisali 4 riječi. Namotano se moglo pročitati, ali kad smo odmotali ispalo je jako čudno. Na plastične čaše lijepili smo abecedu i slagali riječi. Izrađene poruke uzeli smo doma da imamo za uspomenu.

Dora, 6. d

Sudjelovala sam na radionici Kriptografija. Dobili smo paket u kojem su bile stvari:  škare, plastične čaše, štapić od drveta, drvena pločica s nekoliko rupa itd. S tim stvarima otkrivali smo šifre iz starijih vremena. To se sve odvijalo u učionici iz informatike jer smo se trebali spojiti preko zooma i slušati jednog učitelja koji nam je sve to objašnjavao. Bilo je jako zanimljivo i nadam se da će biti još puno sličnih radionica. 

 

Melani, 6. e

 

 

 

 

 
JELOVNIK

Naši radovi

PROJEKT„Užina za sve “
STEM ČASOPIS

ŠETNJA ŠKOLOM

KUKULJICA

UPISI U SREDNJU ŠKOLU

Poštovani roditelji i učenici u priloženim dokumentima možete pronaći  informacije i poveznice potrebne za upis u srednju školu.

 

Link na brošuru odaberi svoju školu, klikom na sliku brošure. Brošuru je moguće i preuzeti u priloženim dokumentima.

 

KALKULATOR PRIVATNOSTI

KALKULATOR PRIVATNOSTI

NA INTERNETU

Anketa

e-Sigurnost

Red Button

SIGURNIJE NA INTERNETU

CENTAR ZA SIGURNIJI INTERNET

KONTAKT

os-ivanec@os-iksakcinskog-ivanec.skole.hr

Ulica akademika Ladislava Šabana 17,

42240 Ivanec

tel: 042 781 330,

fax: 042 781 330

KORISNI LINKOVI
MONOGRAFIJA

 

Zainteresirani za školsku monografiju mogu se obratiti u tajništvo škole.

Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Pretraživanje portala
CMS za škole logo
Osnovna škola Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec / Ulica akademika L. Šabana 17, HR-42240 Ivanec / os-iksakcinskog-ivanec.skole.hr / ravnatelj@os-iksakcinskog-ivanec.skole.hr
preskoči na navigaciju