preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec

 > Naslovnica
Vijesti

„Božična čarolija v Salinovcu“

Autor: Valentina Posavec-Kovač, 23. 12. 2019.

Ove godine su učenici i djelatnici PŠ Tina Ujevića Salinovec odlučili dočekati i proslaviti blagdan Božića kako su to nekad radili naši bake i djedovi. Unoseći tako  već pomalo zaboravljen dah prošlosti, mjesec prosinac u našoj školi ispunio se posebnom čarolijom . Već treću godinu zaredom učiteljice Valentina Posavec Kovač i Sonja Poljak provode projekt „Skrajski kaj - kaj za Kraj“ s ciljem očuvanja i njegovanja kulturne baštine, folklora, običaja, povijesnih događanja i tradicije naših krajeva. Ove školske godine tema projekta su stari narodni običaji. S tim ciljem oživjeli smo nekadašnje božićne običaje u našoj školi.

Učenici su  najprije  istražili i zapisali  sve što su saznali o običajima svojih baka, djedova i prabaka vezanim uz došašće i Božić. Nakon toga su pripreme u školi započele na Svetu Barbaru radionicama izrade „kinča“, odnosno tradicionalnih ukrasa za bor od krep papira. Sve o kinču i nekadašnjim običajima ukrašavanja prostorija za Božić, učenicima je ispričao etnolog g. Tibor Martan koji je  s ostalim članicama KUU „Magda i Luisa“ iz Madžareva pomogao i u izradi ukrasa. Učenici četvrtog razreda izradili su tradicionalne ukrase od kukuruzovine, a učenici trećeg razreda napravili su ukrase od tijesta. Za Svetu Luciju posadili smo pšenicu s našom dragom kuharicom, a školski domar pripremio je slamu za ispod bora. Božićnu jelku smo tako okitili tradicionalnim ukrasima; kinčem, jabukama, orasima, anđelima od kukuruzovine, a ispod bora stavili smo slamu, zrnje, novčiće i pšenicu te zaželjeli uspješnu i plodnu godinu.

Pripreme su završile tradicijskom  božićnom priredbom u četvrtak, 19.prosinca koju su organizirale učiteljice Valentina Posavec Kovač, Lucija Geček i Ivana Husnjak. Zajedno s ostalim učiteljima, učenicima i djelatnicima  škole pripremile su za sve roditelje i mještane dramsko scenski prikaz jaslica i Isusova rođenja u dvorištu škole.  Te noći dvorište škole postalo je jedno od najljepših dijelova našeg kraja. Svi sudionici mogli su uživati u pravom božićnom duhu, radosti i veselju. Dvorište su, poput sitnih zvjezdica, osvijetlili dječji lampioni.  Veselo su odjekivali stihovi pučkih božićnih pjesma.  Na samom ulazu u školu čarobno se smjestila štalica i sveta obitelj. Uz štalicu, malog Isusa grijale su ovčice, kozica i konjić. Isusu su se poklonili anđeli, pastiri i kraljevi. Posebno smo ponosni jer je ovo naše uprizorenje okupilo mnoštvo mještana i svima utkalo u srce radost, mir, veselje, zajedništvo i ljubav. Koliko je zapravo čitav prosinac i ova noć u Salinovcu bila čarobna i posebna, možete vidjeti na fotografijama u prilogu.

Ovim putem od srca se zahvaljujemo svima koji su na bilo koji način pomogli u otkrivanju i oživljavanju starih običaja, kao i u organizaciji i izvedbi živih jaslica. Veliko hvala svim bakama, djedovima, učiteljima, supružnicima, obitelji Grabrovec, obitelji Bunić, obitelji Opelić, domaru i tehničkom osoblju. Bez svih njih ne bismo uspjeli. Svima od srca sretan i blagoslovljen Božić!
VIRTUALNE UČIONICE

Dragi učenici, u nastavku su linkovi do virtualnih učionica.

5.a 5. b 5. c 5. d 5. e
5. s 6. a 6. b 6. c 6. d
6. s 7. a 7. b 7. c 7. s
8. a 8. b 8. c 8. d 8. s

 

ŠETNJA ŠKOLOM

JELOVNIK
UPISI U SREDNJU ŠKOLU

Poštovani roditelji i učenici u priloženim dokumentima možete pronaći  informacije i poveznice potrebne za upis u srednju školu.

NOVO link na Odluku o upisu u 1. razred srednje škole u šk. god. 2020./2021.

Link na brošuru odaberi svoju školu, klikom na sliku brošure. Brošuru je moguće i preuzeti u priloženim dokumentima.

KALKULATOR PRIVATNOSTI

KALKULATOR PRIVATNOSTI

NA INTERNETU

Anketa

e-Sigurnost

Red Button

SIGURNIJE NA INTERNETU

CENTAR ZA SIGURNIJI INTERNET

KONTAKT

os-ivanec@os-iksakcinskog-ivanec.skole.hr

Ulica akademika Ladislava Šabana 17,

42240 Ivanec

tel: 042 781 330,

fax: 042 781 330

KORISNI LINKOVI
MONOGRAFIJA

 

Zainteresirani za školsku monografiju mogu se obratiti u tajništvo škole.

Kalendar
« Listopad 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Pretraživanje portala
CMS za škole logo
Osnovna škola Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec / Ulica akademika L. Šabana 17, HR-42240 Ivanec / os-iksakcinskog-ivanec.skole.hr / ravnatelj@os-iksakcinskog-ivanec.skole.hr
preskoči na navigaciju