preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec

 > Naslovnica
Vijesti

„Mama, ne vidim nebo“

Autor: Valentina Posavec Kovač, 23. 11. 2021.

Ove godine povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje učenici PŠ Tina Ujevića  Salinovec sa posebnim suosjećanjem svoju pažnju posvetili su djeci stradaloj u Vukovaru tijekom 1991. i 1992. godine. Na satima Hrvatskog jezika, Povijesti i Vjeronauka učenicima je predstavljen film o Vukovaru koji su napravili naši bivši učenici tijekom posjeta Vukovaru, zatim su upoznati s ratnim zbivanjima i značenjem Vukovarske bitke u Domovinskom ratu, ali posebnu pažnju ove godine posvetili smo čitanju knjige Ani Galović Mama, ne vidim nebo u kojoj su predstavljeni životi i tragične sudbine djece stradale i nestale u Vukovaru.

Ova knjiga spomenik je najnevinijim žrtvama rata – djeci, sada  anđelima koji su također dali svoju žrtvu za domovinu, svoj maleni život, svoje djetinjstvo, svoju budućnost.

 „ U trideset godina nije utvrđen točan broj djece ubijene tijekom opsade i okupacije Vukovara. Ne postoje sistematizirani podatci s generalijama i okolnostima pogibije, a kamoli nešto više od toga. Ambiciozno bi bilo tvrditi kako je Ani Galović to učinila u potpunosti, ali je napravila ono najbliže moguće toj tvrdnji. U knjizi "Mama, ne vidim nebo" ispričala je priče o trideset i četvero djece poginule tijekom borbenih djelovanja od posljedica granatiranja ili mučki ubijenih u ratnom zločinu koji je normalnom ljudskom umu teško i zamisliti, posebno kada se odvija nad djecom.“

Čitajući o teškim sudbinama ovih malih anđela, učenici 7. i 8. razreda svojim su aktivnostima iskazali pijetet najmlađim žrtvama rata, svojim vršnjacima. Svojim su radovima ukrasili školski pano, ispisali su ime svakog djeteta koje je zapisano u knjizi i pronašli rečenicu o njegovu životu i stradanju,  izradili su anđela za svako spomenuto dijete, pisali su poruke žrtvama, otpjevali pjesmu Vukovaru i izmolili molitvu za sve poginule i nestale, a posebno za svu djecu stradalu na ovakav način. Na kraju su odali počast svakom djetetu čitajući njihova imena. Neka se nikad ne zaboravi!

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje u PŠ Salinovec možete pogledati i na poveznici:

https://wke.lt/w/s/-AuQ2Q

 

 
JELOVNIK

Naši radovi

PROJEKT„Užina za sve “
STEM ČASOPIS

ŠETNJA ŠKOLOM

KUKULJICA

UPISI U SREDNJU ŠKOLU

Poštovani roditelji i učenici u priloženim dokumentima možete pronaći  informacije i poveznice potrebne za upis u srednju školu.

 

Link na brošuru odaberi svoju školu, klikom na sliku brošure. Brošuru je moguće i preuzeti u priloženim dokumentima.

 

KALKULATOR PRIVATNOSTI

KALKULATOR PRIVATNOSTI

NA INTERNETU

Anketa

e-Sigurnost

Red Button

SIGURNIJE NA INTERNETU

CENTAR ZA SIGURNIJI INTERNET

KONTAKT

os-ivanec@os-iksakcinskog-ivanec.skole.hr

Ulica akademika Ladislava Šabana 17,

42240 Ivanec

tel: 042 781 330,

fax: 042 781 330

KORISNI LINKOVI
MONOGRAFIJA

 

Zainteresirani za školsku monografiju mogu se obratiti u tajništvo škole.

Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Pretraživanje portala
CMS za škole logo
Osnovna škola Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec / Ulica akademika L. Šabana 17, HR-42240 Ivanec / os-iksakcinskog-ivanec.skole.hr / ravnatelj@os-iksakcinskog-ivanec.skole.hr
preskoči na navigaciju