preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec

 > Naslovnica
Vijesti

Erazmus + projekt „Green Energy Saves The Earth“ – mobilnost u Bugarskoj Varni

Autor: Josip Kraš, 25. 7. 2022.

Ovu školsku godinu obilježila su i putovanja i Erasmus+ mobilnosti. Zadnja mobilnost ove školske godine bila je  u sklopu Erasmus+ KA229 projekta „Green Energy Saves the Earth“. Mobilnost je trajala od 2. do 7. Sprnja 2022.g. Ovog puta naši učenici Hrvoje, Petar, Vanja i Karlo u pratnji Melite Brodar i Josipa Kraša krenuli su u Bugarsku. U jednom danu prošli su kroz 7 država: Hrvatsku, Sloveniju, Austriju, Slovačku, Mađarsku, Rumunjsku i Bugarsku. Do Beča vozili su se transferom iz Ivanca u kombiju, a odande do Varne letjeli su airbusom!

Jedno posve novo iskustvo završilo je sigurnim prizemljivanjem što je učenicima bio veliki doživljaj. Po dolasku u Varnu istražili su okolicu hotela u kojem su smješteni te otišli na večeru.

Drugi dan na Erazmusu započeo je prekrasnom ceremonijom otvorenja, gdje su  domaćini ukratko predstavili svoju državu Bugarsku i svoj grad Varnu. Često kažu da je Varna glavni grad Bugarske po ljeti. Upoznali su nas sa svojim tradicijskim pjesmama i plesovima te dugom tradicijom uzgajanja ruža. Nakon toga uslijedile su radionice, pri čemu su učenici bili izmiješani u timove iz različitih zemalja, 6 timova za 6 obnovljivih izvora energije! Naši učenici pritom su bili izuzetno angažirani, a naročito u praktičnom dijelu vezanom uz energiju vjetra gdje su morali izraditi model vjetroelektrane. Upravo su one grupe u kojima su sudjelovali naši učenici prve završile s izradom modela, a sami učenici pomogli su ostalim grupama da čim brže dovrše izradu maketa vjetroelektrane, razmjenjujući pritom iskustva s učenicima iz drugih zemalja, što i jest bit ovakvih mobilnosti. Nakon završenih radionica ručali su u restoranu u blizine škole, a potom uz pratnju vodiča obišli kratko Varnu i njene znamenitosti. Vezano uz projekt, obavljen je  i posjet u  rimske toplice gdje se geotermalna energija koristila još u doba antike. Izuzetno topli dan učenicima je završio osvježavajućim kupanjem u Crnom moru.

Ujutro, trećeg dana, na Erazmus mobilnosti učenici su slušali kratko STEM predavanje, a nakon toga uložili su veliki trud ne bi li zajedničkim snagama izradili generator za vjetroelektrane. Opet ističemo veliki angažman naših učenika koji su bez problema obrazložili kako su koristeći svaku komponentu STEM područja omogućili izradu i rad generatora vjetroelektrane. Nakon ručka imali su dogovoren posjet Tehničkom fakultetu Varna gdje su  odslušali kratko, ali jasno predavanje o upotrebi obnovljivih izvora energije u svijetu. A da bi i slobodno vrijeme prošlo u duhu projekta, učenici su na obali Crnog mora, kupajući se,  testirali energiju valova.

Četvrti dan mobilnosti bio je isplaniran za putovnja. Erasmusovci u Varni, najprije su ujutro otišli do mjesta Balchik, najvjetrovitijeg područja u cijeloj Bugarskoj, a posjetili su i botanički vrt s vodenicom te staru kuriju iz razdoblja vladavine kraljice Marije. Nakon toga otišli su do rta Kaliakra, vojnog kompleksa utvrdi i spilja unutar kojih su odslušali i kratke crtice iz povijesti te nekoliko legendi iz ovog kraja. Uslijedio je ručak s tradicionalnom bugarskom salatom podno spilja u restoranu s prostranim pogledom na more. Nakon toga, uputili su se do samih vjetroelektrana i u prirodnoj vanjskoj predavaonici, okruženi suncokretima i šljivicima, odslušali predavanje o najvjetrovitijem području Bugarske te usporedili to s mogućnošću izrade vjetroparka u RH. Za kraj ovog dana prepunog putovanja, učenici su koristeći energiju vjetra u zrak podigli 6 zmajeva, po jedan za svaku državu.

Peti dan mobilnosti u Bugarskoj bio predodređen za posjete ustanova vezanim uz zajednički projekt.  Sudionici projekta najprije su ujutro autobusom obišli Varnu sve do kompanije „3K Solar“  čiji su im zaposlenici prikazali na koji su se način isključili iz opskrbe energije javnom mrežom te kako su postali samoopstojni zahvaljujući solarnoj energiji. Nakon toga, otišli su do Oceanografskog instituta u Varni gdje su im prezentirali načine na koje se apsorbira energija valova. Potom su ručali u restoranu na pješčanoj plaži obale u Varni te se uputili u bugarski dio Dobruđe gdje su posjetili tvornicu proizvodnje biomase. Po povratku u Varnu stali su u obližnjem Dobichu i iskoristili slobodno vrijeme za šetnju gradom. Nakon toga, uslijedilo je zadnje kupanje u Crnom moru zajedno s ekipom iz Grčke.

Posljednjeg dana na Erazmus mobilnosti u Varni učenici su sudjelovali na radionici vezanoj uz energiju biomase. Cilj je bio izgraditi samoodrživu kuću s građevnim materijalom od zemlje, trave i vode. Na taj način dobivena je biomasa koja je, nakon što su je učenici posložili, počela sama proizvoditi energiju, što je zorno u pokusu dočarao zvuk skladbe koja se čula iz “zelene kuće”. To je ujedno značilo da su učenici postigli svoj cilj. Uz to, naučili su na koji način se proizvodi bio plastika iz krumpira te izveli i pokus na tu temu. Nakon dovršetka svih učeničkih aktivnosti učenici su napravili kratak osvrt, refleksiju na aktivnosti u kojima su aktivno sudjelovali tijekom boravka na crnomorskoj obali grada Varne u Bugarskoj. Svaki od njih dobio je zasluženi certifikat. Na kraju je uslijedio sastanak koordinatora projekta, nakon čega su se fotografiranjem ispred škole sa zastavama oprostili od divnih domaćina u Varni te krenuli po torbe u hotel i zatim u zračnu luku zajedno s grčkim timom s kojim su se i najviše družili tijekom ove mobilnosti. Sretno su sletjeli u Beč gdje ih je dičekao vozač Martija koji ih je sigurno dovezao natrag kući.

Zašto učenici vole Erasmus+ mobilnosti Uz edukativne radionice i usvajanje novih znanja i vještina, učenici imaju priliku upoznati nove prijatelje, istražiti nova mjesta te saznati više o raznim kulturama. Po završetku mobilnosti u Varni naši Erasmusovci poručuju kako su postali još malo “zeleniji” u nastojanju spašavanja Zemlje.

 

  

 

 
JELOVNIK

Naši radovi

PROJEKT„Užina za sve “
STEM ČASOPIS

ŠETNJA ŠKOLOM

KUKULJICA

UPISI U SREDNJU ŠKOLU

Poštovani roditelji i učenici u priloženim dokumentima možete pronaći  informacije i poveznice potrebne za upis u srednju školu.

 

Link na brošuru odaberi svoju školu, klikom na sliku brošure. Brošuru je moguće i preuzeti u priloženim dokumentima.

 

KALKULATOR PRIVATNOSTI

KALKULATOR PRIVATNOSTI

NA INTERNETU

Anketa

e-Sigurnost

Red Button

SIGURNIJE NA INTERNETU

CENTAR ZA SIGURNIJI INTERNET

KONTAKT

os-ivanec@os-iksakcinskog-ivanec.skole.hr

Ulica akademika Ladislava Šabana 17,

42240 Ivanec

tel: 042 781 330,

fax: 042 781 330

KORISNI LINKOVI
MONOGRAFIJA

 

Zainteresirani za školsku monografiju mogu se obratiti u tajništvo škole.

Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Pretraživanje portala
CMS za škole logo
Osnovna škola Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec / Ulica akademika L. Šabana 17, HR-42240 Ivanec / os-iksakcinskog-ivanec.skole.hr / ravnatelj@os-iksakcinskog-ivanec.skole.hr
preskoči na navigaciju