preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec

 > Naslovnica
Vijesti

Održana prva mobilnost učenika u sklopu projekta Green Energy Saves the Earth

Autor: Lana Čiček, 23. 5. 2022.

Nakon što je naša škola u listopadu ugostila nastavnike koji sudjeluju u projektu Green Energy Saves the Earth, red je došao i na putovanje u Italiju! Ova se mobilnost odvijala od 25. – 30. travnja u predivnom gradiću Terni, 190 km sjeveroistočno od Rima. Ekipu osnovne škole Ivan Kukuljević Sakcinski Ivanec činili su učenici sedmih razreda – Gabrijela Galić, Helena Canjuga, Marko Gladović i Karlo Mavrek. U njihovoj su pratnji bili ravnatelj Damir Jagić i nastavnici Damir Švelec i Lana Čiček.

Službeni je program počeo u utorak, srdačnim dočekom domaćina ispred škole Instituto Comprensivo Anastasio De Filis i upoznavanjem ostalih ekipa iz Rumunjske, Bugarske, Turske i Grčke. Slijedio je koncert školskog orkestra, a njihov je ravnatelj održao pozdravni govor i zapjevao! U poslijepodnevnim satima učenici su pripremili prezentacije i održali izlaganja o njihovim školama, gradovima i korištenju zelene energije u njihovim regijama.

Treći dan mobilnosti bio je rezerviran za posjetu ASM Terni, tvrtki koja se bavi ekološkim zbrinjavanjem otpada i proizvodnjom energije. Učenici su utvrdili već postojeće znanje o raznim vrstama energije i naučili mnoge nove zanimljive činjenice o zelenim izvorima energije. Nakon kraćeg obilaska solarnih panela u blizini tvrtke, učenici i nastavnici zaputili su se prema predivnom povijesnom gradu Narni. Za kraj tog aktivnog dana slijedilo je pješačenje uz rijeku Neru kako bi na primjeru brane Stifone vidjeli važnost korištenja hidroenergije. 

U četvrtak su učenici uz pomoć svojih nastavnika izvodili pokuse na temu raznih zagađenja okoliša. Naš tim je pripremio pokus naziva "Water pollution by oil spill". Prije samog pokusa profesor Damir Švelec objasnio je njegove faze i način izvođenja.  Helena, Karlo, Marko i Gabrijela zatim su demonstrirali pokus i pomogli ostalim ekipama u njegovom izvođenju. Mjerenjem i izračunima svi su zajedno vidjeli koliko štete može napraviti i najmanje onečišćenje. U podnevnoj pauzi ekipe su posjetile i Marmore vodopad. Ovaj impozantni vodopad visok 165 metara stvoren je u doba Rimljana, a voda se kroz njega pušta svega nekoliko sati dnevno.

Posljednjeg dana mobilnosti učenici su sve svoje dojmove i fotografije uz pomoć aplikacije pretvorili u zajednički video. Nakon oproštaja s novim prijateljima, puni pozitivnih dojmova i novih iskustava krenuli su natrag u Hrvatsku, s veseljem iščekujući sljedeću mobilnost koja će se održati u Bugarskoj početkom srpnja.

 

 

 

 

 
JELOVNIK

Naši radovi

PROJEKT„Užina za sve “
STEM ČASOPIS

ŠETNJA ŠKOLOM

KUKULJICA

UPISI U SREDNJU ŠKOLU

Poštovani roditelji i učenici u priloženim dokumentima možete pronaći  informacije i poveznice potrebne za upis u srednju školu.

 

Link na brošuru odaberi svoju školu, klikom na sliku brošure. Brošuru je moguće i preuzeti u priloženim dokumentima.

 

KALKULATOR PRIVATNOSTI

KALKULATOR PRIVATNOSTI

NA INTERNETU

Anketa

e-Sigurnost

Red Button

SIGURNIJE NA INTERNETU

CENTAR ZA SIGURNIJI INTERNET

KONTAKT

os-ivanec@os-iksakcinskog-ivanec.skole.hr

Ulica akademika Ladislava Šabana 17,

42240 Ivanec

tel: 042 781 330,

fax: 042 781 330

KORISNI LINKOVI
MONOGRAFIJA

 

Zainteresirani za školsku monografiju mogu se obratiti u tajništvo škole.

Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Pretraživanje portala
CMS za škole logo
Osnovna škola Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec / Ulica akademika L. Šabana 17, HR-42240 Ivanec / os-iksakcinskog-ivanec.skole.hr / ravnatelj@os-iksakcinskog-ivanec.skole.hr
preskoči na navigaciju