preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec

 > Naslovnica
Vijesti

Europski mjesec kibernetičke sigurnosti

Autor: Renata Papec, 11. 11. 2021.

Svake godine u listopadu obilježava se Europski mjesec kibernetičke sigurnosti. Tim povodom CARNET-ov Nacionalni CERT provodi niz aktivnosti s ciljem osvještavanja građana o važnosti kibernetičke sigurnosti, kako bi lakše prepoznali kibernetičke prijetnje te na ispravan način reagirali i zaštitili se. Zbog trenutne epidemiološke situacije proteklih godina svjedočili smo povećanoj upotrebi digitalnih tehnologija u svakodnevnim aktivnostima, što ujedno iziskuje i visoku razinu sigurnosti internetskih usluga i servisa, svijest korisnika o potrebi zaštite i pravilnoj komunikaciji te odgovornom korištenju suvremenih informacijsko-komunikacijskih tehnologija.

Ove godine naglasak je stavljen na teme poput kibernetičke higijene, internetskog bontona (Netiquette), prve pomoći za žrtve računalno-sigurnosnog incidenta te sigurnog rada i učenja od kuće.

I ove se godine  naša škola uključila u navedene aktivnosti u sklopu projekta Kibernetička sigurnost. Učiteljica informatike Renata Papec i socijalna pedagoginja Iva Kelemen provele su niz aktivnosti s učenicima i učiteljima od 5. – 8. razreda kako bi osvijestile učenike i kolege o potrebi zaštite, pravilnoj komunikaciji i odgovornom korištenju suvremenih informacijsko-komunikacijskih tehnologija. Provedena je anketa među učiteljima i učenicima preko koje smo ispitali koliko su upoznati sa pojmovima poput kibernetičke higijene, internetskog bontona (Netiquette), prve pomoći za žrtve računalno-sigurnosnog incidenta, sigurnog rada i učenja od kuće. Učenici su izrađivali plakate i Escape room-ove na tu temu. U predvorju škole postavljen je pano sa njihovim radovima i pravilima ponašanja. Socijalna pedagoginja održala je predavanje učenicima 8. razreda i pokazala im  Europolov video materijal o kibernetičkim prijetnjama i kako im se oduprijeti.

Učiteljica informatike Renata Papec održala je za Udrugu udomitelja i obiteljskih domova Nada online predavanje. Tema edukacije bila je Kibernetička sigurnost (kako se zaštiti u svijetu Interneta i mobilnih telefona). Edukacija je provedena u sklopu projekta „Kibernetička sigurnost“ i dio aktivnosti programa „Osnažena obitelj – sretno dijete – faza II“, koji financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, dok je partner na programu Osnovna škola Ivana Kukuljevića Sakcinskog.

Neke od radova učenika možete vidjeti ovdje kao i provjeriti znanje u Escape rommu o kibernetičkoj sigurnosti koju su napravile učenice 7.  d razreda Helena Canjuga, Gabrijela Galić i Linda Šoštarek.

U privitku vam prilažemo rezultate ankete te  CERT-ove i CARNET-ove preporuke za rad od kuće.

 

 

ESCAPE ROOM-KIBERNETIČKA SIGURNOST

 


Priloženi dokumenti:
KIBERNETICKI_TJEDAN_-_rezultati_ankete.pdf (1,017.63 KB)
Preporuke_za_rad_od_kuce.pdf (842.88 KB)


JELOVNIK

Naši radovi

PROJEKT„Užina za sve “
STEM ČASOPIS

ŠETNJA ŠKOLOM

KUKULJICA

UPISI U SREDNJU ŠKOLU

Poštovani roditelji i učenici u priloženim dokumentima možete pronaći  informacije i poveznice potrebne za upis u srednju školu.

 

Link na brošuru odaberi svoju školu, klikom na sliku brošure. Brošuru je moguće i preuzeti u priloženim dokumentima.

 

KALKULATOR PRIVATNOSTI

KALKULATOR PRIVATNOSTI

NA INTERNETU

Anketa

e-Sigurnost

Red Button

SIGURNIJE NA INTERNETU

CENTAR ZA SIGURNIJI INTERNET

KONTAKT

os-ivanec@os-iksakcinskog-ivanec.skole.hr

Ulica akademika Ladislava Šabana 17,

42240 Ivanec

tel: 042 781 330,

fax: 042 781 330

KORISNI LINKOVI
MONOGRAFIJA

 

Zainteresirani za školsku monografiju mogu se obratiti u tajništvo škole.

Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Pretraživanje portala
CMS za škole logo
Osnovna škola Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec / Ulica akademika L. Šabana 17, HR-42240 Ivanec / os-iksakcinskog-ivanec.skole.hr / ravnatelj@os-iksakcinskog-ivanec.skole.hr
preskoči na navigaciju