preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec

Vijesti

Važnost tolerancije i očuvanja ljudskog dostojanstva – Projekt Šafran

Autor: Renata Papec, 16. 11. 2018.

Međunarodni dan tolerancije obilježava se 16. studenog jer je tog datuma 1995. godine UNESCO potpisao i usvojio Deklaraciju o principima tolerancije. Pojam tolerancije podrazumijeva poštivanje, prihvaćanje i uvažavanje bogate raznolikosti svjetskih kultura, oblika izražavanja i načina života. Tolerancija je sklad u različitosti. Osim što je moralna dužnost, tolerancija je politički i zakonski zahtjev. Ona podrazumijeva da se svaki čovjek slobodno može pridržavati svojih uvjerenja uz prihvaćanje drugih i različitih.

U našoj školi potičemo znanje, otvorenost, komunikaciju, slobodu misli i savjesti jer to je ujedno i način kojim se gradi tolerancija, budući da ona nije urođena. Nastava Povijesti uvelike se bavi temama tolerancije i ljudskih prava uz participativne i aktivne metode učenja i poučavanja. Proteklih mjeseci učenici osmih razreda učili su o totalitarnim režimima koji nastaju nakon Prvoga svjetskog rata te su se dotakli brojnih primjera u kojima su ljudska prava bila ugrožena. Povezano s time, učenje o Holokaustu također daje priliku promišljanja o toleranciji te strahotama koje mogu proizaći iz brojnih predrasuda, stereotipa i nesnošljivosti. Kako bi se poticala tolerancija i interkulturalizam među učenicima, Irska zaklada za edukaciju o Holokaustu (HETI) pokrenula je projekt Šafran uz distribuciju lukovica žutih šafrana koji se sade u jesen kako bi njihovi žuti cvjetovi na opipljiv način učeničku populaciju upoznali s temom Holokausta te opasnostima netolerancije. I ove godine razveselila nas je velika smeđa koverta s lukovicama šafrana koja je nakon prijave stigla na adresu naše škole. Lukovice šafrana drugu godinu zaredom  preuzeli su učenici 8. d razreda, nositelji projekta. Nakon uvodnih aktivnosti i kraćeg filma o samom projektu te planiranja aktivnosti do siječnja 2019. godine, osmu godinu zaredom u gredicu u obliku ivančice koja se nalazi u dvorištu ivanečke osnovne škole posađene su lukovice žutih šafrana. U sadnji su već tradicionalno sudjelovali i članovi Sekcije mladeži Planinarskog kluba. Ovogodišnje projektne aktivnosti vode i koordiniraju Suzana Jagić i Vesna Vitez.

(S. J.)

 
ŠETNJA ŠKOLOM

e-Sigurnost

JELOVNIK
KONTAKT

os-ivanec@os-iksakcinskog-ivanec.skole.hr

Ulica akademika Ladislava Šabana 17,

42240 Ivanec

tel: 042 781 330,

fax: 042 781 330

UPISI U SREDNJU ŠKOLU

Poštovani roditelji i učenici u priloženim dokumentima možete pronaći  informacije i poveznice potrebne za upis u srednju školu.

KORISNI LINKOVI
Upute za spajanje na Microsoft WiFi@CARNet mrezu
MONOGRAFIJA

 

Zainteresirani za školsku monografiju mogu se obratiti u tajništvo škole.

Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Pretraživanje portala
CMS za škole logo
Osnovna škola Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec / Ulica akademika L. Šabana 17, HR-42240 Ivanec / os-iksakcinskog-ivanec.skole.hr / ravnatelj@os-iksakcinskog-ivanec.skole.hr
preskoči na navigaciju